Bavaria 35 cr

Bavaria 35 cr

Val 140

Bavaria po ameriško

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Zadnja v nizu bavarij je bavaria 35 cr, ki je bila pri nas javnosti prvič predstavljena na Internautici 2009. Dopolnitev programa jadrnic tega bavarskega navtičnega velikana, ki ga je tudi močno zadela recesija, je pravzaprav alternativa njihovemu modelu bavaria 34 cr, ki smo ga v Valu že predstavili. Tokrat si oglejmo, v čem sta si jadrnici različni.

Bavaria 35 cr je v nekem smislu naslednica bavarie 34 cr, ki je leta 2007 zamenjala predhodnico z oznako bavaria 33 cr. V konstrukcijskem pogledu tudi zadnja od bavarij ne prinaša bistvenih novosti, kajti tehnologija odlivanja je pri bavarski tovarni dodelana in domišljena do zadnje podrobnosti. Trup do vodne črte in paluba sta izdelana v sendvič načinu, podvodni del trupa je iz polnega laminata, uporaba kevlarja na mestih največjih pritiskov na trup pa je standardna. S tikom je že v osnovi prekrit kokpit (tla, klopi, pomična krmna stopnica), tik po palubi pa je na voljo za doplačilo. Tudi podvodni del trupa je enak predhodnici, zaradi treh kabin je nekaj razlike le v skupni teži, površina jader pa ostaja enaka. Z eno besedo, nova ureditev notranjosti je bil edini motiv za uvrstitev novega modela na listo trenutno aktualnih plovil.

Nova bavaria 35 cr je nastala že pod taktirko novega lastnika in njihovih konstruktorjev. Za zdaj je edina sprememba, ki so si jo privoščili, preureditev notranjosti. Ta se kaže v večjem številu kabin in zato novi ureditvi. Ta je klasična in ne prinaša večjih novosti. Še najbolj opazno je oženje prostora za navigatorjeve potrebe. A to se dogaja vsem in ne gre na škodo ustrezne navigacije, ki se je preselila v kokpit.

Na prvi pogled je opazno, da je pohištvena oprema drugačna od pričakovane, saj je tu prelom s tradicijo najbolj radikalen. Rdečkasti mahagoni so zamenjali s svetlim lesom, v slogovnem pogledu pa so polkrožne in zaobljene oblike pohištva zamenjale bolj kvadratne, takšne, kot smo jih v zadnjih letih vajeni tudi iz bavarii konkurenčnih jadrnic. Namestitev mikrovalovne pečice je več kot sporočilo, da prihaja novi lastnik Bavarie iz dežele preko luže, je zaščitni znak neke bivanjske kulture, ki si v Evropi bolj počasi utira pot. In še beseda o ceni. V standardni izvedbi stane bavaria 35 cr 74.900 € (brez DDV), kar je celo nekaj več od neposrednih tekmecev. To pa pomeni lahko samo to, da novi lastniki ponujajo nekaj več, kot je ponujala nemška Bavaria in da je to treba ustrezno ceniti. Sicer pa je potrebno biti pri primerjavi cen previden, kajti največkrat se izkaže, da si primerljive barke istega cenovnega razreda niso tako daleč vsaksebi, kot se zdi na prvi pogled. Zato kaže dodobra pretresti ponudbo in se potem odločiti.