Bavaria 32 cruiser

Bavaria 32 cruiser

Val 146

Tretja iz nove serije cruiser

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Pred nepolnimi tremi leti smo imeli v lepem vremenu priložnosti pojadrati z bavario 33 cr, takrat drugo najmanjšo v floti bavarske tovarne. Odtlej se je v bavarski tovarni marsikaj spremenilo, ne pa tudi to, da so Bavarci tudi pod novo taktirko pridni pri predstavljanju novih modelov. Tako od lani na trg spet prihajajo novi modeli kot zamenjave za predhodne.

To, da je bavarski velikan zamenjal lastnika, že dolgo ni več skrivnost. Z novim vodstvom je odpihnilo tudi nekatere ključne akterje uspeha tovarne, tudi tiste, ki so odločilno pripomogli k značilni podobi jadrnic te blagovne znamke. Že pod modelom bavaria 35 cr nista bila več podpisana brata Jakopin, hišna arhitekta, ki sta skupaj z lastnikom doživljala in sooblikovala uspeh podjetja. Za dizajn zdaj skrbi Farr Yacht design, skupaj z BMW Group Design work USA. Oboji so zaslužni tudi za najnovejša modela, bavario 45 cr in 55 cr.

Tik pred iztekom leta smo dobili na preizkus novo in zdaj najmanjšo bavario 32 cr, vendar nam nemogoče mrzlo in preveč vetrovno vreme ni omogočilo preizkusa, pač pa le temeljitejšo predstavitev.

Skoraj desetmetrska bavaria 32 cr je kupcem na voljo za 53.900 €, kar je cena osnovne ponudbe. Da ne bi naštevali, kaj vse sodi v standardno ponudbo, rajši naštejmo nekaj postavk, ki jih dobite za doplačilo. Najprej je tu paket bavaria family, v katerega za dodatnih 3.880 € sodita dve sredinski alu bitvi, nemški sistem škote glavnega jadra, trdi vang, navijalni mehanizem glavnega jadra, polnilec, dodatni akumulator, topla voda preko gretja motorja in Raymarine Tridata ST 70. Če boste temu znesku dodali še 2.740 €, dobite še spray hood in bimini. To zveni lepo, a žal še ni vse, kajti potrebovali boste še paket za sidranje, v katerega sodijo električni sidrni vitel, sidro plug in 50 metrov pocinkane verige, vse to za 1.580 €. Poleg omenjenih sta tu še paketa bavaria holiday (5.990 €) in paket multimedia (2.070 €). Vse, kar sodi v omenjene pakete, sicer lahko naročite tudi posamično in še marsikaj, kar v te pakete ne sodi, a pozor. Če seštejete cene posameznih elementov, boste plačali višjo ceno, kot če se odločite za posamezne pakete, čeprav vanje včasih sodi nekaj, česar si niste zelo želeli. Velja torej premisliti ponudbo in se odločiti tako, da kar največ dobite za svoj denar. Dobro velja tudi premisliti, za kakšna jadra se boste odločili, saj je od njih odvisna jadralna sposobnost vaše bavarie, poznejša morebitna zamenjava pa bo vse skupaj samo še podražila.

Dobro opremljena bavaria 32 cr, takšna torej, ki vam bo v zadovoljstvo, vas bo stala okoli 70.000 €, čemur je treba dodati seveda še davek in ceno za prevoz iz Nemčije. In to je na kratko to, kar morate vedeti kot prvo informacijo. Vaš drugi korak bo seveda primerjava s ponudbo tekmic na trgu, končna odločitev pa bo odvisna od vaše plačilne sposobnosti in pričakovanj, ki jih imate od jadrnice. Bavaria 32 cr pa po naši oceni še vedno sodi med ponudbe, ki jih ne morete spregledati, saj gre za dobro jadrnico, ki bo svojo vrednost ohranila tudi čez leta kot rabljeno plovilo!