Barnacle Buster ™ – Odstranjevalec morskih organizmov

Barnacle Buster ™ – Odstranjevalec morskih organizmov

Val 192
AVTOR Julijan Višnjevec

Barnacle Buster ™ – odstranjevalec morskih organizmov

Tokrat smo se lotili predstavitve čiščenja hladilnih sistemov na plovilih na zelo preprost in učinkovit način. Podjetje LNC, d. o. o., generalni uvoznik izdelkov Trac ecological, nas je povabilo na test, da bi se lahko sami prepričali o učinkovitem in biološko razgradljivem odstranjevalcu obraščenosti hladilnih sistemov.

Barnacle Buster™ je nestrupeno, varno in biološko razgradljivo sredstvo, ki odstranjuje sol, umazanijo, alge, školjke, rjo in apnenčaste obloge v vseh vrstah hladilnih sistemov. Sistem hlajenja glavnega motorja, klimatske naprave ter generatorja se lahko hitro in preprosto očisti brez velikih posegov in z minimalno potrebno demontažo.

Čiščenje hladilnega sistema pogonskega agregata

Z raztopino Barnacle Buster™ lahko očistimo vse vrste izmenjevalnikov toplote, tiste s sladko ali slano vodo pri pogonskih agregatih, generatorjih in klimatskih napravah. Naše testno plovilo je imelo vgrajena dva propulzijska agregata Volvo TAMD 71-B z 295 kW. Zaradi hitrejšega prikaza smo za čiščenje povezali le en agregat, obstaja pa možnost spojitve obeh agregatov v en zaprt tokokrog, saj na takšen način očistimo oba sistema hlajenja naenkrat. Ob demontaži smo pregledali tudi cink protektor in preverili njegovo delovanje. S sondo in kamero smo pregledali notranjost ter stanje pred čiščenjem in to tudi zabeležili s slikovnim posnetkom. Potem, ko smo spojili sesalni ventil pred hladilnikom in izpust za njim ter tako sklenili zaprt sistem, kjer nam za doziranje in samo kontrolo pomaga rezervoar ali vedro s črpalko. V paketu se to imenuje Port-O-Flush Jr (cena: 449 € + DDV), a v resnici se lahko uporabi kakršen koli rezervoar in črpalka. …

Periodika čiščenja izmenjevalnikov toplote

…Ves postopek in čiščenja z vključeno demontažo in montažo traja v povprečju 4 ure. Izurjeni mehaniki opravijo postopek kar med rednim vzdrževanjem, kar je tudi z vidika porabe časa najbolj optimalno. Uporaba Barnacle Buster™ koncentrata je primerna za vse vrste motorjev,vgrajenih v jadrnice in motorna plovila, z njim pa lahko preprosto očistimo tudi zunajkrmne motorje. …

PSR™ – odstranjevalec oblog na ceveh sladke vode

PSR™ raztopina za odstranjevanje oblog na ceveh sladke vode je v osnovi namenjena odstranjevanju nečistoč, oblog, vodnega kamna, vonja in bakterij, ki nastanejo kot posledica nalaganja v ravnih in nizko ležečih predelih cevovodov. Formula sestave je neškodljiva zdravju in primerna za uporabo v sistemih, kjer se nahaja hrana in je dokazano nestrupena in biološko razgradljiva rešitev za vsa plovila. Že majhne količine zadostujejo, da bo vaš sistem sladke vode na plovilih očiščen in zdravju nenevaren, tudi če vode ne pijete. Strošek nabave 3,8 litra (1 galona) je 73 € + DDV. PSR™ se prodaja kot koncentrat. Ena galon PSR™ zadošča za čiščenje rezervoarja od 110 do 150 litrov.

SEW Clean™ – odstranjevalec oblog s cevi fekalnega sistema

Na plovilu ne obstaja bolj neprijetno delo, kot je čiščenje zamašenih fekalnih cevi in tankov. Za redno vzdrževanje je na voljo še en izdelek, ki nadgrajuje učinek čiščenja s posebno formulo, ki razgrajuje nesnago v sistemu fekalnih vod. Pri tem ni potrebna nobena demontaža cevi, obstajata pa dva sistema uporabe. Prvi je ta, da zapremo ventil fekalne cevi pred rezervoarjem za črne vode, napolnimo celoten sistem in pustimo »SEW Clean™« 24 ur, da naredi svoje. Čez en dan vsebino preprosto spustimo v rezervoar, ki ga nato izpraznimo. …

…Strošek nabave za 3,8 litra (1 galona) koncentrata je 73 € + DDV. Količine, potrebne za delovanje, so podane v priloženi tabeli k posameznemu izdelku (SEW Clean™ koncentrat mešamo z vodo 1:5, 1:8).

Uradni zastopnik za Slovenijo, Hrvaško in Črno goro je podjetje LNC, d. o. o., iz Portoroža, izdelki pa bodo na voljo še pri Navtik.al v Izoli in Vessel spa ter na Hrvaškem pri Nautico v Novigradu, SPR Yacht Service v Pulju, Bat na Reki in Boltano v Splitu.

Več si lahko preberete v 192. št. revije Val navtika.