Bali

Bali

Val 157

Nedaleč od raja

AVTOR Ksenija Tratnik
FOTO Cyril Vimont

Bali slovi po nezemeljski eksotiki, kulturni integriteti in naravni milini. Bujni tropski gozdovi, neokrnjena kraterska jezera, hitre reke in globoke soteske, ognjeniki med zelenimi riževimi terasami in mehke peščene plaže so zadnjih petdeset let najvišja pravljična idila in najljubši popotnikov rekviem. Je čudovit tropski otok, kjer kultura udari v trenutku, odpre nove dimenzije in preseneča naša čutila s svojo čarobnostjo in romantiko, domačini pa imajo med Indonezijci verjetno najbolj spontan nasmeh na obrazu.

Kljub številnim spremembam na Baliju je indonezijski otok vsako leto izglasovan med bralci vseh večjih popotniških revij kot najbolj očarljivo potovanje in enkratna turistična destinacija na svetu. Letališče na Baliju je tik ob obali in pristajanje nad morjem je res nekaj enkratnega. Najbližje mesto je glavno mesto Denpasar, s podobnim številom prebivalcev kot Ljubljana. Ko smo se zapeljali do Kute, smo se med iskanjem prenočišča odločili, da v tej gneči turistov, ki pridejo sem le na zabavo, ki se ne razlikuje od tiste v španski Costa Bravi, ameriški Baja Californiji ali angleškem Blackpoolu, ne ostanemo in se še isti večer odpeljali z rednim avtobusom na sever otoka. Menda je severni del otoka manj obiskan zaradi črne ognjeniške mivke na obali, medtem ko so obljudene plaže na jugu z belo mivko.

Večina turistov na Baliju, ki jih je več kot milijon letno, si ogleda zgolj obalo in plaže in ne gredo med riževe terase in ne spoznajo bogate kulturne dediščine, temveč se radi razvajajo v dizajniranih resortih in razkošnih hotelih v Nusa Dui, Sanurju, Seminyaku in Jimbaranu. Velik del zahodne strani Balija, zlasti Kuta, Legian in Semenyak, je preveč pozidana in pogosto predraga za marsikaterega popotnika. Eksplozija bombe v najbolj turističnem predelu Balija, v turistični Kuti, kjer se je leta 2002 zgodil teroristični bombni napad v plesnem klubu, ki je zahteval smrt več kot 180 oseb, večinoma tujcev, je za nekaj časa uničila idilično podobo tropskega otoka razkošnih zelenih riževih teras, ritualnega transa in umetnikov. Vendar življenje teče dalje in turizem je v polni meri takšen kot poprej. Čeprav je v mestih, kot je Kuta, občutiti preveč širokopotezno zidanje in množičnost turistov, zlasti avstralsko mladež in srfarje, pa je podeželje, ki še vedno prevladuje, v zdravem stanju.