Bali 4.1 loft – Neverjeten bivalni prostor

Bali 4.1 loft – Neverjeten bivalni prostor

Val 231
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Da so katamarani začeli osvajati Jadransko morje, čivkajo že vrabci na vsaki veji. Postalo je očitno, da niso več le redki primerki, v poletnem času pa jih lahko redno opazimo že v vsakemu zalivu. Nove trende in pojav katamaranov pravzaprav narekuje povpraševanje po tovrstnih plovilih in struktura najemnikov ter njihov način preživljanja časa na morju. Potrebam po velikem udobju za večje število oseb ter obenem delček zasebnosti zagotovo zadostijo katamarani. Bali 4.1 loft je odgovor na tovrstno povpraševanje in ponuja izjemen bivalni prostor, zračnost, svetlost prostorov ter velike zaloge vode in goriva. Beseda loft se navezuje na velika krmna vrata, ki se na željo delno ali v celoti odprejo, s tem pa načeloma zaprt prostor kot je salon povsem odprejo in povežejo s kokpitom. Na novo je zasnovan še vezni element na krmi s kopalno ploščadjo, ki sedaj povezuje oba trupa, v njej pa najdemo še skladiščne prostore za vrvi in potapljaške rekvizite.

Blagovna znamka katamaranov Bali je po zaslugi hrvaškega podjetja Croatia Yachting, ki je med drugim zastopnik tudi za Slovenijo osvojila tudi Jadransko morje ter jih uspešno umestilo v njihovo čarter ponudbo plovil. Tako smo letos ponovno imeli priložnost, da stopimo na enega od treh balijev v njihovi floti in preizkusimo plovbo ter udobje bivanja. Bali 4.1 loft je svojo premiero doživela na Croatia Boat Showu, po katerem se je ponudila tudi priložnost, da z drugim najmanjšim balijem, ki spada pod okrilje Catane, tudi zaplujemo.

Bali je Skupina Catana

Med katamarani je Catana zelo dobro poznana blagovna znamka. Bali je nekoliko mlajša, a ima zaradi Skupine Catana, v katero spada, dobra izhodišča. Za idejami namreč stojijo isti snovalci kot pri Catani, kjer za dizajn skrbi Olivier Poncin, podvodni del pa je izrisal Xavier FAŸ. Zunanji izgled zapečatijo dokaj visoki boki, ki so v osrednjem delu obogateni s temno, široko črto, pod katero se skrivajo okna. Temna črta optično podaljša plovilo in ga naredi bolj elegantnega, kar bali 4.1 loft vsekakor je. Oba trupa v prehodu v podvodni del zaznamuje bočni zgib čez celotno dolžino trupa. Značilno silhueto katamarana zaznamujeta trda streha nad kokpitom in delom salona ter krmarsko mesto.

Ko inovativnost sreča uporabnost

Relativno mlada blagovna znamka Bali ima v svoji ponudbi pet različic. Med njimi najdemo tudi motorni katamaran bali 4.3 motor yacht, kar je potrditev, da mislijo postati zelo resen igralec v tem segmentu prostočasnih plovil. A vrnimo se k našemu baliju, kjer so jadra seveda osrednji pogon, a ne pozabimo, da imajo katamarani dva motorja, v vsakem trupu je bil tokrat močnejši, 40 konjskih moči zmogljiv Volvo Penta agregat. Bali 4.1 loft spada po velikosti na drugo mesto, gledano s strani repa lestvice. Manjši, a le za pedenj, je bali 4.0. Vendar se različica bali 4.1 loft od ostalih loči po zelo zanimivem dodatku na krmi, ki pa bistveno pripomore k preživljanju prostega časa na morju. Trupa sta na krmi povezana s krmnim elementom, ki sega od kokpita pa vse do nadvodnega dela trupa. Ne gre namreč le za klasično zrcalo, ki bi zapiralo kokpit, temveč inovativen in funkcionalen dodatni element. Krmni element skriva poleg sedišča v sebi še skladiščne prostore, katerim lahko spremenimo namembnost in vgradimo električni žar. Končno je na najnižjem delu krmnega elementa med obema trupoma tudi krmna kopalna ploščad, kjer bomo lahko prevažali pomožni čoln ali se odločili za skok v morje. Ta element je bistveno spremenil funkcionalnost plovila v kokpitu in na krmi ter vnesel nekaj novih vsebin. A pojdimo počasi, kajti udobje se na krmi šele začne…

Več si lahko preberete v št. 231 revije Val navtika