Bahami: Jeranko s potopom na 102m za več kot 10m izboljšal državni rekord

Bahami: Jeranko s potopom na 102m za več kot 10m izboljšal državni rekord

Val online

27.11.2014 se je na bahamskem otoku Long Island pričelo prestižno mednarodno tekmovanje v prostem potapljanju, Vertical Blue 2014. Ta elitni potapljaški dogodek se odvija v naravnem čudesu, 202m globoki modri luknji. Udeležba na letošnji izvedbi je na izredno visokem nivoju, saj se ga udeležujejo vsi najboljši svetovni prosti potapljači. Med njimi tudi naša  Samo Jeranko in Luka Pengov. Nastopi potekajo le v tekmovalnih disciplinah, pri katerih je potrebno prej napovedano globino doseči brez pomoči dodatnih uteži ali naprav, ki bi pomagale pri povratku na površino. Te discipline so prosti potop brez plavuti in s plavutjo, ter prosti potop, kjer se v globino podajajo z vlečenjem ob vrvi.

Prvi izmed 7. tekmovalnih dni se je za naše tekmovalce pričel več kot odlično. Samo Jeranko, član društva za podvodni ribolov Tjulnji, je z globino 102m za več kot 10m izboljšal državni rekord. Po potopu je Jeranko vidno zadovoljen dejal: «Vesel sem, da sem uspel uspešne potope na treningih prenesti tudi na tekmovanje. Pred dnevi sem na treningu prvič dosegel globino 100 m in od takrat dalje vem, da so potopi preko te magične meje več kot na dosegu roke. Današnji potop je bil odličen! Zaključil sem ga v 2min in 55s, kar je za moj način potapljanja optimalno. Veselim se novih potopov!«.

Poleg našega tekmovalca je globino 100m presegel tudi Poljak Mateusz Malina. V disciplini prosti potop se je z vlečenjem ob vrvi potopil na 113m. Prvi dan je nastopil tudi eden od favoritov za skupno zmago, Rus Alexey Molchanov, ki je ob povratku na površino iz globine 97m brez plavuti za trenutek izgubil zavest in bil zato diskvalificiran. Tekmovanje se bo nadaljevalo vse tja do 5.12.2014.