Azuree 40

Azuree 40

Val 157
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Azuree 40 smo letos razglasili za jadrnico leta zaradi zelo preprostega razloga: dokaj natančno namreč odgovarja našemu pogledu na hitro potovalno-tekmovalno jadrnico, kakršne smo želeli letos izpostaviti kot plovila, ki kažejo, kam se utegnejo razvijati jadrnice. Vsaj v tem sredozemskem okolju, ki mu pomorsko pripadamo tudi mi.

Potem, ko so v turškem podjetju Sirena Yachts izvedeli, da smo njihovo jadrnico razglasili za jadrnico leta v Sloveniji, so nas povabili v Turčijo. Želeli so nam predstaviti tovarno in organizirati jadranje z obema jadrnicama, ki ju trenutno izdelujejo. Datum smo prilagodili mojim željam, da ob tej priložnosti obiščem še sejem Eurasia Boat Show v Carigradu, saj sem hotel podrobnejše spoznati turško navtično industrijo.

Nekateri ljubitelji motornih plovil najbrž poznajo podjetje Sirena Marine vsaj posredno, saj tam med drugim izdelujejo jahte azimut 38 in 40. Natančni poznavalci te blagovne znamke vedo tudi povedati, da so v Turčiji izdelana plovila natančnejša v izvedbi in oboroženi s tem znanjem smo se odpravili v Carigrad.

Azuree 40 smo spoznali na lanski Fieri di Genoa in takoj nam je `sedla` v oči. Nenavadna oblika kokpita, samosvoje oblikovana paluba ter okna, ki razsvetljujejo notranjost, velika širina trupa in razmeroma visoki boki (freebord) so samo nekatere značilnosti, ki jih nismo mogli spregledati. Prav tako kot smo `pozdravili` nekam znano obliko trupa s tako imenovanimi chain plates. Takoj smo jih povezali z Elanom, saj nas je prav slovensko podjetje s takšno obliko seznanilo, ko so predstavili prvo elan 310.

Če je bilo že po ogledu palube in še zlasti kokpita takoj videti, da gre za zelo lepo in skrbno izdelano barko, nas je ogled notranjosti samo še dodatno utrdil v prepričanju, da v Sirena Marine vedo, kako se reči streže. Turška navtična industrija, ki smo jo doslej poznali in ne preveč cenili le po kratki izkušnji z gliserji San bat (pred leti), je tako pridobila kar nekaj dodatnih točk na naši vrednostni lestvici.

Turška azuree 40 je bila za nas prijetno presenečenje v vsakem pogledu: zaradi sodobnega dizajna, tehnologije izdelave, ki je na visoki ravni in strogo nadzorovana (o tem več v našem prispevku o tovarni), zaradi izvrstne opreme, odlično zasnovanega kokpita in možnosti, ki jih imate za nadgradnjo že v standardni izvedbi hitre jadrnice. Azuree 40 je namreč na voljo v dveh različicah, ki sta cenovno narazen za okroglih 47.900,00 €, kolikor vas stane preskok iz bolj cruiser različice v fast cruiser izvedbo. Osnovna izvedba stane 157.000 €, fast cruiser izvedba pa 204.900,00 €. Obe lahko nadgradite z identičnimi paketi opreme, le da si pri cruiser izvedbi lahko omislite tudi njihov paket jader, pri fast izvedbi pa je to (dokaj razumljivo) prepuščeno izbiri kupca. Tako na oko bi lahko rekli, da vas bo azuree 40 cruiser, zelo dobro opremljen, z davkom vred stal okoli 210.000 €, fast cruiser pa, kot rečeno, 47.900 € več. Za enega ali drugega pa boste lahko dosegli ugodnejšo ceno, kajti ne glede na to, da gre za jahte in ne drobiž, ne pozabite, da smo v Turčiji!