Azuree 33

Azuree 33

Val 167
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič, Azuree

Natančno pred letom dni smo v Valu predstavili azuree 40 in jo tudi razglasili za jadrnico leta v razredu do 15 metrov. V času, ko smo obiskali Carigrad, smo si natančno ogledali tudi njeno manjšo naslednico, vendar z njo zaradi slabega vremena nismo jadrali. Tokrat jo predstavljamo kot še eno od sodobnih jadrnic, ki niso samo hitre, ampak tudi lepe, zelo dobro izdelane in opremljene, udobne med plovbo in cenovno vsekakor zanimive. Tudi azuree 33 dokazuje, da Made in Turkey lahko pomeni privlačno kakovost.

Naj na kratko ponovimo, da Sireno marine, ki izdeluje obe jadrnici, boljše poznamo po motornih jahtah azimut, kajti nekatere modele znane italijanske blagovne znamke izdelujejo prav tam. Turki so osvojili sodobno tehnologijo izdelave plovil in jo prenesli tudi na niz jadrnic, ki jih izdelujejo. Ne le tehnologijo, tudi natančnost izdelave in sprotno preverjanje kakovosti izdelka.

Tudi azuree 33 so narisali v studiu Cecarelli, dolžino trupa omejili na deset metrov, so bili pa radodarni s širino, saj je jadrnica široka kar 3,65 cm. Oblikovno je trup enak večji sestri (chain plates), s sodobno obliko se ponaša oblika kobilice, tudi oba lista krmilnega sistema, podobno pa je tudi razmerje med izpodrivom in balastom. Na tem mestu je treba povedati, da je tako kot njena sestra tudi manjša azuree 33 na voljo v cruiser in fast cruiser različici. Pod jadri hitrejša ima višji jambor in zato večje jadrovje (6 % v veter), globlji ugrez (za 20 cm) in je v celoti lažja za 5 %. Ker sta v notranjosti enako opremljeni, gre manjša teža na rovaš uporabe ogljikovih vlaken pri izdelavi, ki je sicer identična, vakuumsko infuzijska. Nekaj razlike je tudi v opremi, predvsem pa je treba omeniti jambor iz ogljikovih vlaken.