Azori

Azori

Val 239
AVTOR Borut Furlan
FOTO Borut Furlan

Azori so bili že dlje časa na mojem seznamu krajev, ki jih nameravam obiskati, vendar niso nikoli prišli na vrsto. Letos pa se je zgodilo nekaj, kar je pri meni sprožilo takojšnjo odločitev. Februarja sem se potapljal v zalivu False Bay blizu Cape Towna v Južni Afriki in od pričakovanih štirih vrst morskih psov (belega, sedmeroškržnega, modrega in maka) nisem videl niti enega! Za prva dva so bile baje krive orke, ki so jih pregnale iz zaliva, za drugi dve vrsti, ki živita daleč na odprtem morju, pa je bilo krivo vreme, saj nismo nikoli izpluli iz zaliva.

Azori pa so tudi ena od tistih lokacij, kjer je srečevanje modrih morskih psov praktično garantirano, makov pa le, če imamo srečo. Ker letos morskih psov, razen nekaj manjših vrst v False Bayu, sploh še nisem videl, sem si za tolažbo septembra privoščil Azore.

Azori so skupina vulkanskih otokov zahodno od Portugalske, kateri tudi pripadajo, približno na eni tretjini poti od stare do nove celine, ali z drugimi besedami, malo manj kot tri ure leta iz Lizbone. Skupino sestavlja devet večjih otokov ter številni majhni otočki, razdeljeni v tri skupine. Moj cilj je bilo mestece Madalena na otoku Pico v Centralnih Azorih, imenovano po vulkanu Montanha do Pico (gora Pico), ki je z 2.351 metri hkrati tudi najvišja gora Portugalske…

Več o reportaži z Azorov si lahko preberete v majski reviji Val navtika.