Azimut magellano 74

Azimut magellano 74

Val 149

Prvič polizpodrivno

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Ladjedelnica Azimut slovi po izdelavi motornih jaht z glisersko obliko trupa. Magellano 74 je prva motorna jahta polizdpodrivne oblike trupa in prva iz generacije popolnoma novih plovil z drugačno filozofijo za dolge plovbe po vseh morjih. V Valu smo ga izbrali za plovilo leta 2010 in med prvimi tudi preizkusili na morju pred marino Varazze.

Današnji čas je v navtični industriji težak, nepredvidljiv in zelo zahteven – če ne ponudiš česa novega, si skoraj obsojen na propad in tekmeci te prehitijo. Azimut je v zadnjih nekaj letih izgubil mesto največjega prodajalca plovil za zabavo, a zdi se, da je bila to morda tudi rešilna veja v zelo razburkanem letu 2008, lani in letos. Mnogi kupci, ki so želeli drugačna plovila, recimo bolj počasna in sposobna pluti po vsakem morju, so odšli drugam, saj zanje Azimut ni imel ustreznega plovila. Dobro se spomnim BOOT-a 2007 in razstavnega prostora Azimuta, ko sem se pogovarjal z Lucom Cristinom, ki je bil prav tedaj zamenjan s položaja glavnega prodajnika za Evropo. Na vprašanje, kaj bo delal v prihodnje, se je samo smehljal in po obrazu sem vedel, da pripravlja nekaj novega – v novi ladjedelnici na Sardiniji nastaja projekt Magellano, ki ga bo vodil.

Nov koncept

Pri nastajanju novinca so v Azimutu razmišljali v smeri, da ponudijo nekaj novega in drugačnega. Čeprav sem Luco večkrat vprašal, če je magellano moderna izvedba tradicionalnega trawlerja, je vedno odkimaval z glavo. Ni trawler, ni explorer in ni navetta, ampak je moderna jahta za moderne ljudi, ki želijo dlje časa bivati na morju in pri tem imajo vse udobje in moderno tehnologijo. Ko so se pri Azimutu odločali o glavnih lastnostih, so uporabili ves tehnični arzenal novosti, ki jih ni malo in zaprosili nekaj svetovno znanih imen pri načrtovanju trupa in tehničnih podrobnosti. Legendarni Bill Dixon je poskrbel za trup, Ken Freivokh pa za druge podrobnosti v notranjosti.

Če poenostavim, je to prvi trup polizpodrivne oblike pri Azimutu in prvič so uporabili najnovejši koncept premca, znan iz nizozemskih logov, imenovan »axe bow«. Trup je, gledano iz boka, povsem raven na premcu in precej širok na palubi, ter ima tik nad vodno gladino tako imenovano grbino, ki služi za odrivanje premčnih valov. Trup naj bi imel okoli 10 do 20 odstotkov lažji upor, ali drugače povedano, potrebuje od 10 do 20 odstotkov manj moči motorjev. Takole na pogled se tudi zdi, da je za dolžino 22,5 metra in težo 56 ton ter hitrost okoli 24 vozlov (44,4 km na uro) kar odličen dosežek, saj imata motorja skupaj samo 2.000 KM ali 1.470 kW. Naklonski kot krme je samo nekaj čez 10 stopinj in to naj bi pripomoglo k večji hitrosti.

Magellano 74 je enkratna motorna jahta nove filozofije in pristopa. Če ste pristaš zelo moderne zunanjosti in še bolj moderne notranjosti ter imate željo po dolgih križarjenjih v dvoje ali z znanci in pri tem vzeti v zakup nekatere specifične rešitve, potem je magellano 74 za vas, le zbrati boste morali nekaj manj kot tri milijone v evrih.