Avrasya Boat Show 2011

Avrasya Boat Show 2011

Val 157

Navtika s turške perspektive

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

O turški navtični industriji celo navtični poznavalci vedo bolj malo in četudi se z njo občasno srečujejo, so prepričani, da ni prav zelo pomembna za svetovni trg. To slednje utegne biti celo res, a je turških navtičnih dosežkov vseeno več, kot bi pričakovali. O tem sem se prepričal, ko sem ob koncu februarja obiskal 18-milijonski Carigrad in njihov zimski navtični salon.

Potem, ko smo v Valu razglasili plovilo leta 2011 in eno od priznanj namenili turški jadrnici azuree 40, je iz Turčije najprej prišla zahvala za nagrado, nato pa je sledilo še povabilo na jadranje z obema jadrnicama, ki jih izdeluje turško podjetje Sirena Marine. In na koncu elektronske pošte še namig: pridite v času turškega sejma!

To je bila pametna sugestija in »zagrabili« smo jo. Zakaj se ne bi podrobnejše seznanili s turško navtično industrijo, če že odhajamo tja? Kaj nam ima zanimivega ponuditi 65-milijonski narod? In tako smo obiskali salon navtike in ujeli zadnja dva dneva razstave. Bil je vikend in to je bilo po svoje dobrodošlo, ker smo lahko opazovali, kakšen je utrip na takšni prireditvi, kaj privlači Turke, katere blagovne znamke jih najbolj zanimajo in kaj najpogosteje kupujejo. Po drugi strani smo se lahko pogovarjali z razstavljalci in jih povprašali, kako so bili zadovoljni s sejmom in kakšna je nasploh navtična klima v Turčiji.

Razstavišče sestavlja sedem hal, vse dogajanje se torej odvija na kopnem, drugače kot konkurenčna prireditev Istanbul Boat Show. Skupna površina razstavnega prostora znaša okoli 125.000 kvadratnih metrov, razstavljalcev pa je bilo nekaj manj kot 500. Zajeli so vse segmente navtike, tudi čarter in turizem, ena od hal pa z navtiko pravzaprav ni imela zveze, saj so tam razstavljali načrte večjih gradbenih kompleksov in podobno.