Auckland

Auckland

Val 191

Simbioza mesta in oceana

Ne glede na to, na kakšen način prispeš v Auckland, po kopnem ali po morju, ti je slej ko prej jasno, da se to mesto ne imenuje zaman mesto jader. Jadrnice, čolni – majhni in veliki – so posejani po celotni obali, ki je zelo raznolika, peščena, skalnata ali klifna. Celinska obala je sestavljena iz daljših peščenih plaž, ki so prekinjene z visokimi klifi in vsako naselje, ki leži ob vodi, ima svojo. To so njihova igrišča, za vse generacije, poleti in pozimi.

Prebivalci Aucklanda so res tesno povezani z oceanom, kot mu pravijo oni. Le redko se uporabi beseda morje. Že navsezgodaj zjutraj se na plažah zbirajo tekači, sprehajalci psov, plavalci, po navadi kar v neoprenu, ker je voda precej mrzla, in veslači kajakov. Ti so razdeljeni v dve skupini, prvi gredo veslat samo za rekreacijo, drugi pa gredo s kajakom na ribolov. Opremijo se z ribiškimi palicami, se zaščitijo pred soncem, s seboj vzamejo malico ter odveslajo od obale, kjer potem ribarijo in se s tokom pomikajo po zalivu. Spet drugi gredo rajši ribariti v družbi in na malo večjih plovilih. Ker je večina obale peščena in je dostop do morja urejen skoraj povsod, ljudje na prikolicah pripeljejo svoje čolne, jih splovijo, in ko se vrnejo, jih zopet vzamejo iz vode in odpeljejo domov. Pred mnogimi hišami stoji na dovozu poleg avta še čoln. To je najcenejši način, saj ti ni treba plačevati priveza in še ves ulov lahko ostane na čolnu prav do doma. Glede količine ulova rib so pomorski kontrolorji zelo strogi. Obstaja celo neka priljubljena oddaja, kjer prikazujejo, kako lovijo barabe, ki so prepožrešni in si prilastijo preveč morskih dobrot. Takšna akcija lahko traja tudi nekaj dni, ko v zasedi v grmovju čepijo in čakajo, da zberejo dovolj dokaznega materiala proti osumljencem.

Zelo priljubljena in pogosto na jedilniku je tropska riba rdeči hlastač (red snapper). V poletnih mesecih je ulov vedno dober, v zimskih pa najbolj vztrajnim ribičem tudi uspe še kaj uloviti, saj le polovica hlastačev odide zimovat v globoke vode, drugi pa ostanejo v zalivu Aucklanda, najpogosteje blizu skalnate obale in grebenov, kjer najdejo hrano in zatočišče. Zima na Novi Zelandiji traja od maja do oktobra, saj se otočje nahaja na južni polobli in je letni čas prav nasproten od našega v Evropi. …

Več si lahko preberete v 191. št. revije Val navtika.