Atlantis 50×4

Atlantis 50×4

Val 132

nova usmeritev

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Atlantis

Najnovejši atlantis, prvi z IPS pogonom in tretji na lestvici vseh atlantisov, je ugledal luč sveta na veličastni prireditvi Yachting Gala II, ki so jo pripravili v Viareggiu. Novinec z nekoliko zapletenim imenom nakazuje novo smer razvoja te navtične hiše v okviru skupine Azimut Benetti in v sebi združuje značilnosti treh različnih tipov motornih jaht.

V Valu smo o atlantisih veliko pisali in mnoge tudi preizkusili. Naj na kratko ponovim. Nastali so, ko je ladjedelnico Gobbi S.p.A. kupil Paolo Vitelli in ko so postali člani velike hiše Azimut Benetti. Tedaj so »uporabili« znanje in izkušnje Azimutovih inženirjev in arhitektov – in uspeh ni izostal. Najprej so prevzeli modele Gobbija, a sčasoma so ustvarili nove in prepoznavne modele hiše Atlantis Yachts. Prva lastovka je bil atlantis 50, predstavljen predlani v Cannesu (Val, november 2007) in sedaj novi model s pridevnikom x4 poleg številke 50. Atlantis 50 me je navdušil, saj je bil drugačen od sicer znane podobe tedanjih atlantisov, zelo dobro je plul in dosegel visoko hitrost. Pri tem je bil zelo všečen od zunaj in je nakazoval oblikovalske rešitve ter podobo prihodnjih atlantisov – prvi med njimi je postal novinec atlantis 50×4.

Ob predstavitvi novega atlantisa smo pričakovali model 48, ki so ga napovedali vsaj pol leta, a pričakal nas je model 50×4, kar se je zdelo dokaj nenavadno. Dve enaki številki za različne dolžine in zasnovo plovil običajno zmedeta kupce, saj psihološko nihče ne bo plačal vsaj 150.000 € za isto dolžino. To pripombo sem omenil simpatični Silviji, ki je potrdila rahlo zmedo v številkah in obljubila, da bodo do sejma v Cannesu uredili vrstni red modelov. Ob tem je še napovedala novinca atlantis 54, ki bo verjetno nadomestil dosedanjo petdesetico in tako bo ostal 50×4 znanilec novega trenda in oblikovalskih potez atlantisa.

Atlantis 50×4 je odličen predstavnik modernega pristopa izdelave motornih jaht. Skupaj s pogonskim sistemom IPS, modernim pohištvom, dvema ali tremi kabinami v notranjosti ter s podpisom slavnega arhitekta bo všeč mlajšim tehnično podkovanim kupcem, ki so pripravljeni zanj plačati nekaj več kot 600.000 € in dobili bodo boljšega med njimi v razredu.