Atlantic sun cruiser 730

Atlantic sun cruiser 730

Val 178
AVTOR Matija Klemenc

Sun cruiser 730 je najnovejši predstavnik poljske ladjedelnice, ki smo jo po zaslugi podjetja Defens, d. o. o. že dodobra spoznali. Novinca smo preizkusili med sejmom v Biogradu in se z njim popeljali med otočki v pašmanskem kanalu v popolni bonaci, zaradi česar je bila plovba zelo prijetna in mehka, le valove smo si morali narediti kar sami.

Čoln oblikovno sledi linijam večjega modela, sun cruiser 805, katerega prav tako zaznamuje oster premec z izrazitimi stopnicami, hkrati pa se na njem odraža nekoliko bolj sodoben dizajn z ostrejšimi robovi in zaključki. Testni čoln je bil na premcu zaključen z račjim kljunom, ki se je izkazal za zelo praktičnega, k celostni podobi pa ni prav veliko doprinesel.

Na krmi sta na obeh straneh motorja kopalni stopnički, odeti v tikovino, ne levi strani pa je bil čoln opremljen še s kopalno lestvijo in prho. Na seznamu dodatne opreme smo našli še tikovino, s katero je prekrit kokpit, in precej dodatne opreme.

Kokpit je opremljen z oblazinjeno klopjo, ki se zadaj razteza čez širino čolna ter ob desnem boku. Pod klopjo je velik skladiščni prostor, kamor smo med testom lahko pospravili vse bokobrane in še je ostalo veliko prostora, v tem prostoru pa ima svoje mesto tudi miza, kadar je ne potrebujemo v kokpitu. Od tu je tudi dostop do vseh rezervoarjev, črpalke za vodo in do akumulatorjev. Tu boste seveda potrebovali dva, če si boste omislili v kabini še hladilnik. Prostor je tudi pod stransko klopjo, le da je tu plitkejši in tako primeren za vrvi, čakljo, morda čevlje in podobno.

Kokpit sta na testnem čolnu dopolnjevala še dva vrtljiva sedeža za krmarja in sopotnika, ki ju je treba naročiti posebej, saj je v standardni opremi klop s kuhalnikom in pomivalnim koritom pod sedežem. Če kuhalnika ne potrebujete in vam je bolj pomembno, da lahko okoli mize sedi večje število oseb, boste za razliko, kolikor je klop in kuhinja dražja od sedežev, dobili dobropis za kaj drugega s seznama dodatne opreme. Sedeža sta opremljena s sedali, ki ju je mogoče privzdigniti, kar je uporabno med manevriranjem, če pa je družba na čolnu številčnejša, sta uporabna tudi za dodatna dva člana posadke, kar v primeru krmarske klopi s kuhinjo ni mogoče. Kokpit lahko tako s sedežema brez težav gosti od pet do šest članov posadke, s klopjo pa do štiri.

Več v tiskani izdaji Val navtika.