Atlantic sun cruiser 570

Atlantic sun cruiser 570

Val 157
AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

V drugi polovici septembra so me predstavniki podjetij Defens iz Ljubljane in Vodice Boats iz Vodic povabili na testiranja dveh čolnov poljske ladjedelnice Polifaktor. Nekaj predstavnikov njihove flote, med katerimi prevladuje sun cruiser 805, smo že spoznali, v tokratni številki pa se bomo posvetili modelu sun cruiser 570.

Čoln, ki sem ga dobil »v roke«, je bil priden delavec, ki se je z dnevnimi najemi lastniku pravkar izplačal, zato nekatere stvari, razumljivo, niso bile več videti nove, a hujšega, kot nekaj madežev na tikovini in en manjkajoči zatič na zgornjem delu klopi, nismo našli.

Vsa nova plovila izgledajo lepa, ko so nova in stvari bolj ali manj delujejo, pri čolnih, ki pa so namenjeni oddajanju, pa se stvari še toliko hitreje obrabijo, zato je bolj zanimivo čoln videti in preizkusiti po sezoni ali dveh.

Sun cruiser 570 se je izkazal za zelo trpežnega in vzdržljivega in, kot kaže, tudi zelo zanimivega za dnevni in celo tedenski najem.

Čoln zaznamujejo dokaj klasične oblike, raven oblazinjen premec, ki se konča z račjim kljunom, oster podvodni del premca, ki mu omogoča mehko rezanje valov, in udoben kokpit, poln skladiščnih prostorov. Trup je lahko v beli barvi, lahko pa si ga omislimo tudi v bordo ali temno modri.

Sun cruiser 570 je najmanjši predstavnik te serije in je z 2,47 metri širine še dovolj ozek, da ga lahko na dopust peljemo s prikolico, kar je prednost, saj ga imamo lahko kar na domačem vrtu. Primeren je za družinske dnevne izlete ali pa nekajdnevna raziskovanja na bolj robinzonski način. Izkazal se je za trpežnega, saj je bil kljub dokaj polni karieri ne prav kot nov, ampak nadpovprečno dobro ohranjen. Seveda pa je veliko odvisno od tega, kako ga lastnik vzdržuje.