Astel Marine

Astel Marine

Svetila

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Astel marine

Postopoma nadaljujemo predstavitve slovenskih podjetij, ki se na širšem navtičnem trgu pojavljajo kot izdelovalci posameznih delov opreme za plovila. Žal je tako, da so pri nas malo manj poznana, ker je naš trg preprosto premajhen za preživetje in kdor izdela ali celo izumi kaj novega, lahko opraviči stroške obstoja le s tem, da se poda v boj z mednarodno konkurenco.

Tokrat je namen predstaviti podjetje ASTEL d.o.o. s sedežem v Dutovljah na Krasu, ki je bilo ustanovljeno leta 1991 in je več kot deset let eden vidnejših izdelovalcev naprav za videonadzorne sisteme. Izkušnje na področju varnostnih sistemov so pripomogle tudi pri razvoju in izdelavi elektronske navtične opreme, kjer se prav tako zahteva visoka stopnja varnosti in zanesljivosti delovanja. Svoj preboj na evropski trg poskušajo na različne načine, med drugim tudi z udeležbo na znamenitem sejmu navtične opreme METS v Amsterdamu, kamor pridejo le najboljši in najpogumnejši iz te stroke.

Izdelovalni navtični program ASTEL MARINE obsega tri sklope izdelkov, in sicer: podvodne luči za plovila, GSM module za oddaljen nadzor plovila in brezžične krmilnike za upravljanje s plovilom.

Podvodne luči

Izdelujejo jih v izvedbah in so zasnovane na najnovejši LED tehnologiji osvetlitve (majhna poraba ob enaki svetilnosti, dolga življenjska doba, odpornost na vibracije in vlago).

CONUS je zelo inovativna podvodna luč v obliki poševno prerezanega stožca. Uporablja LED diode visoke moči in se lahko montira na krmo ladijskega trupa pod vodno črto. Zaradi ohišja v obliki poševno prerezanega stožca se lahko preprosto montira na ladijski trup, kjer lahko sveti v različnih smereh. Standardne podvodne luči, montirane na krmo, svetijo le nazaj. Ker je krmna ploščad po navadi zunaj vode, montaža standardnih podvodnih luči pod ploščad, da bi svetile v morsko dno, ni možna zaradi odbojev svetlobe od vodne površine, torej slabega učinka osvetlitve. CONUS pa se lahko pritrdi tako, da sveti v morsko dno, kar je zelo dobrodošlo pri sidranju in privezovanju jahte v čistih plitvih vodah Sredozemskega, Jadranskega in drugih morij.

Kljub pritrditvi na krmo se lahko z večjim številom luči z različnimi načini pritrditve doseže zelo velik kot osvetlitve, tudi do 140 stopinj. S pomočjo ohišja v obliki poševno prerezanega stožca ni več nobene potrebe po montaži standardnih podvodnih luči na obe bočni strani blizu krme, ker omenjena montaža zahteva posebno oblikovan trup. CONUS se lahko pritrdi tako, da sveti na obe bočni strani jahte; na ta način je odpravljen problem bočne pritrditve standardnih podvodnih luči na ladijski trup, ki je lahko zlasti kritičen pri hitrih motornih jahtah zaradi velikega upora vode pri večjih hitrostih in možnih spremembah plovnih lastnosti jahte.

CONUS serija je namenjena za površinsko montažo. Pri prvi izvedbi se kabel od luči napelje po zunanjosti trupa ter skozi luknjico nad vodo v notranjost plovila. Luč se pritrdi s samoreznimi vijaki na trup pod vodo. Na ta način nobena luknja skozi trup ni pod vodno črto. Pri drugi izvedbi pa se luč pritrdi z imbus vijaki M6 skozi trup, prav tako pa gre tudi kabel skozi manjšo luknjo skozi trup pod lučjo in s tem kabel ni viden. Vendar je to še vedno površinska montaža.

PLAQUE serija je namenjena za montažo v trup tako, da je luč praktično poravnana s površino trupa, vendar je luknja v trup precej večja, ker gre celotna luč v trup. Izvedbe podvodnih luči tipa CONUS so zasnovane za standardno površinsko montažo ali montažo skozi trup na krmnem delu plovila. Zasnova samih ohišij za površinsko montažo oziroma montažo skozi trup plovila omogoča zelo preprosto montažo na trup izpod vodne črte z uporabo nekaj vijakov in brez potrebne izdelave večjih odprtin na podvodnem delu trupa.

Izvedbe podvodnih luči tipa PLAQUE so zasnovane za montažo na trup na mestu, kjer je najbolj pomembna nizka izvedba ohišja za preprečitev visokega upora vode ter kakovost materialov za zagotovitev zanesljive montaže in uporabe.

Vsi modeli so dobavljivi z ohišji iz aluminijevega brona, večina modelov pa je dobavljiva tudi z ohišji iz eloksiranega aluminija v različnih barvah. Osvetlitev je dobavljiva v beli, modri ali zeleni barvi. Vsi modeli so izvedeni s 6 ali z 18 močnostnimi LED diodami in pripadajočimi napajalniki.