Armin Koren

Armin Koren

Val 164

Venetian Design

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Z ogromno naboja in pozitivne energije pričakuje pravi trenutek ponovnega razcveta navtične industrije. Projektov in znanja ima kljub svoji mladosti dovolj, da bi si upal projektirati tudi 80-metrske superjahte. Verjame v čas, ko bodo spet prišli na dan »ta pravi« ljubitelji navtike in jaht, ki bodo z dušo in srcem predani svojemu projektu in življenju na morju.

Kdo in kaj predstavlja Venetian Design? S čim se ukvarjate?

Venetian Design sem eksplicitno jaz in to je moja blagovna znamka. Ideja za ime se mi je porodila že ob času študija v Benetkah. V oblikovalskem navtičnem studiu se s kolegom Paolom ukvarjava z dizajniranjem plovil, od manjših petmetrskih barčic do megajaht. Nekaj projektov je bilo že predanih naročnikom, vendar smo posel začeli v ne prav posrečenem obdobju, začetku globalne recesije v letu 2008, ki je še najbolj prizadela prav naš sektor, zato so mnogi naši projekti še »na čakanju«.

Kako postaneš navtični arhitekt?

Sam sem po zaključenem izobraževanju na oblikovni šoli v Ljubljani nadaljeval študij na Academii di Belle Arti v Benetkah. Med samim študijem sem opravljal prakso pri svetovno priznanih navtičnih oblikovalcih Nuvolari-Lenard. V njihovem studiu in pod njunim mentorstvom sem opravljal prakso in sodeloval pri različnih projektih. V petih letih sem pridobil neprecenljiva znanja in ogromno izkušenj pri projektiranju megajaht.

Kako poteka študij za navtičnega oblikovalca v Benetkah?

Pravzaprav je na akademiji likovnih umetnosti več smeri industrijskega dizajna; dekoracija, fotografija, kiparstvo, slikarstvo, scenografija itd. Sam sem bil v smeri dekoracija, kajti ta smer mi je dopuščala, da sem si sam izbiral glavne predmete, torej kako se lotiti dizajna in kaj dizajnirati. Že na samem začetku sem vedel, da želim postati oblikovalec plovil in to mi je na koncu tudi uspelo.

Kako je bilo delati v svetovno priznanem navtičnem studiu Nuvolari-Lenard?

Oni res sodijo med »top 5« na svetu. Pot do njih je bila trnova, vendar sem vztrajal, ker sem vedel, kaj si želim početi v življenju. V studio sem bil sprejet kot pripravnik oziroma s Carlom Nuvolarijem, enim od lastnikov studia, sem se dogovoril za pomoč pri študiju. Pri njih sem delal projekte, oni pa so mi v zameno podpisovali praktični del izpitov. Prvotni načrt mojega diplomskega dela je bil projektirati in izdelati jadrnico ter se z njo pripeljati pred akademijo v Benetkah. Nato se je nekoliko zataknilo pri enem od projektov in zgodba v studiu Nuvolari-Lenard se je končala. Odšel sem na svoje in leta 2008 ustanovil svoj projektantski studio.

Kako je danes z naročniki projektov?

Danes sva Paolom, sodelavcem v studiu, prav zaradi nabranih izkušenj pri studiu Nuvolari-Lenard zmožna projektirati in risati 80-metrske jahte. Moj prvi samostojni projekt je bila 47-metrska dvojambornica. Projekt jadrnice za hrvaškega naročnika je bil pripeljan do same točke izgradnje. V času, ko smo projekt risali, to je dobro leto, pa je prišla finančna kriza. Finančni cunami in svetovne razmere so za seboj potegnile projekt in posledično tudi nas. Jadrnica se vse do danes še ni začela graditi, kljub zadovoljstvu naročnika nad izdelanimi projekti. Nato smo izdelali še tri projekte, kateri so kljub optimizmu končali podobno kakor prvi, v predalu naročnika.

V iskanju novih poslov in naročil se je pojavila ladjedelnica Isa, s katero smo naredili že tri projekte in še danes uspešno sodelujemo. Najdaljša jahta, isa 650 VEN, meri v dolžino 65 metrov. Drugi so nekoliko manjši projekti, 32- in 48-metrski jahti, ter še en projekt v delu. Z ladjedelnico ISA (International Shipyard Ancona) zelo dobro sodelujemo, vendar še nismo imeli dovolj sreče, da bi spravili katero od ladij na vodo.

Kako poteka en projekt?