Arimar 470 stile

Arimar 470 stile

Val 159
AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Arimarja ni potrebno veliko predstavljati, saj eno vodilnih italijanskih podjetij za izdelavo čolnov s poliestrskim dnom, opreme za reševanje na morju in drugega navtičnega programa. Od leta 1998 so nosilci posebnega certifikata QSC (quality system certification), ki sovpada s certifikatom UNI EN ISO 9001 (TUV certifikat številka 50 100 3470).

Arimar je v letu 2010 na trg lansiral novi liniji plovil STILE in PREMIUM. Z novimi modeli so nadomestili liniji plovil SEA PIONNER in X-CELLENCE, ki sta bili v serijski izdelavi od leta 1996. Z mnogimi izboljšavami na posameznem plovilu so naredili pomemben korak naprej pri razvoju gumenjakov. Liniji PREMIUM in STILE se razlikujeta le v materialu tubusov, pri čemer je PREMIUM narejen iz dobro poznanega PVC materiala Decitex, medtem ko je STILE narejen iz ORCA Hypalona Pannel & Flipo Francija DTEX 1300.

Na prvi pogled deluje kot povsem preprost gumenjak s poliestrskim dnom in tubusi iz hypalona. Podrobnejši pogled pa odkrije veliko novosti, predvsem v podvodnem delu korita in notranjosti čolna ter kakovosti uporabljenih materialov. Poliestrsko dno je inovativno oblikovano po načelu SVM (stepped variable monohedron), v ekstremno globokem »V« s tremi vzdolžnimi utori, ki od sredine proti gornjemu delu rastejo od 22 preko 28 do 40 stopinj. Le-ti mu pomagajo pri hitrem izrivanju vode in tako omogočajo izredno stabilnost in optimalno »trimanje« čolna v vseh hitrostih in obremenitvah. Celotno dno je dvakrat utrjeno, da pri morebitnih trkih s trdimi predmeti v vodi ne bi prišlo do uničenja. Celoten premec je nekoliko privzdignjen in oblikovan za čim boljše rezanje valov.