ARC 2013:Kopno!

ARC 2013:Kopno!

Val 186
AVTOR Blaž Hočevar,Janez Mrak in Janko Jurca
FOTO Blaž Hočevar,Janez Mrak in Janko Jurca

16. decembra dopoldne smo po 21 dneh plovbe zagledali težko pričakovani cilj, karibski otoček Sveta Lucija. Občutki so bili nepopisni, in ko se sedaj ozrem nazaj, se zdi, da se je vse zgodilo v le nekaj dneh, tako hitro je minilo prečenje »velike luže«. Tokrat objavljamo povzetek plovbe z našega bloga.

Nedelja, 24. 11. 2013

Vrvež v marini, posadke se pripravljajo na štart. Katamarani gredo prvi ob 12.30, regatni dirkalniki ob 12.45, cruiserji pa ob 13.00. Polni dve uri barke v gosjem redu plujejo iz marine, ogromno gledalcev je v marini in na valobranih. Mi izplujemo med zadnjimi. …

Torek, 26. 11. 2013

Noč na torek je jasna, brez ploh. Veter se umiri na 8 do 14 vozlov, kar je idealno za genaker, vendar ga ponoči zaradi varnosti ne dvignemo, razvijemo ga takoj po zajtrku in uživamo v lepem jadranju ter sončnem vremenu. …

Sreda, 27. 11. 2013

Nočne straže so znanstvena fantastika. Nebo je prepolno zvezd, »milky way« fenomenalen, in ko ti pogled iz neba zaide do horizonta, se v črnem morju za krmo pokaže drugo ozvezdje ��”enoceličarjev …

Nedelja, 1. 12. 2013

Vetrovi vztrajajo v glavo, kamor koli obrnemo! Zelo neznačilna vremenska situacija za ta letni čas je podrla sistem pasatov, tako da pihajo vetrovi J-JV kvadrantov. ….

Torek, 3. 12. 2013

Veter je končno obrnil v pravo smer, šibamo na cilj, celo noč in dan S-SV 6 do 15 kt. Ponoči laška orca, ob 10 kt smo delali SOG 7,8 kt, morje 1. do 2. stopnje, zrak okoli 24 stopinj. Kapetan Johnny je včeraj skuhal odličen bograč! …

Sreda, 4. 12. 2013

Po 22. uri veter pade in vso noč udari bonace od 3 do 5 vozlov in swell (valovanje) s severa tako, da vse na barki ječi, jadra udarjajo, snast trpi. Zaradi pomanjkanja vetra smo se lahko kopali v oceanu, saj 5.000 m nad dnom ni nevarnosti, da pohodiš ježka….

Četrtek, 5. 12. 2013

Dan se je začel z divje gorečim sončnim vzhodom in ko končujem stražo, 5 m izza krme zapuha v zrak pršec morja, hrbet pa mi pokaže 15 m dolg kit. …

Petek, 6. 12. 2013

Enajsti dan na vodi, ura 20.00 (UTC), 40 Nm pred polovico poti. Zamujamo zaradi (ponovno) premalo vetra. Vetra niti za vzorec, bežimo še globlje na jug v upanju na pasate. Do danes ulovili 15 rib, to je okoli 45 kg, izpustili 12 rib….

Sobota, 7. 12. 2013

Zakaj smo tu? To je vprašanje za vsakega od nas … Smo posadka treh moških. S skiperjem Janezom se poznava že vrsto let, še od takrat, ko smo sami delali jadrnice, to pa je bilo leta 1979. Naš mladič, veliki ribolovec Blaž (na frišno poročen) je dober človek z občutkom do soljudi. Prilagajamo se drug drugemu in skušamo živeti složno življenje na tako majhnem prostoru v tako velikem oceanu. Vesel sem, da nam to odlično uspeva. V marini Las Palmas so se naši sosedje Američani skregali že pred štartom. Kako potem preživeti tako dolgo pot v slabi energiji?

Sreda, 18. 12. 2013

V živo izpod palme na Sveti Luciji! Misija Atlantico je več kot uspela. Ponosni kapitan je vesel kot radio, posadka prav tako. Z 8 vozli hitrosti prečimo ciljno črto pred marino, kjer nas na pomolu že čaka sprejem in obvezni rum punč.

Rhea trenutno križari po Karibskem morju. Projekt smo uspešno pripeljali do konca ene zgodbe. Atlantik je res prostran, morja nikakor ne zmanjka. Poskočna bavaria cruiser 40 se je držala več kot odlično, brez ene same tehnične težave, kljub temu, da smo 99 % plovbe prekrmarili z avtopilotom. Zapustil nas je zgolj Raymarine C80, počil je en genaker, drugi je začel popuščati na šivih. Med vsemi 200 potovalnimi jadrnicami smo se uvrstili na 83. mesto. Dobili smo tudi prvo nagrado za največjo ulovljeno ribo. Če razmišljate o podobni avanturi s svojo jadrnico, prenehajte razmišljati in se odločite še danes! Življenje je samo eno in čas nam vsem tiktaka.

Če imate vprašanja glede priprave jadrnice, opreme, načrtovanja plovbe, ribolova na prečenju Atlantika itd., lahko dobite naš kontakt v uredništvu revije. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Več si lahko preberete v 186. št. revije Val navtika.