Aplikacija Seajet 034 Emperor na regatno jadrnico

Aplikacija Seajet 034 Emperor na regatno jadrnico

Val210
AVTOR Uredništvo Val navtika

Aplikacija protivegetativnega sredstva na plovila bo kmalu postala »vroča« tema, predvsem pri tistih, ki tega še niste opravili. Za regatne jadrnice (te želimo imeti čim bolj čiste) je še posebej pomemben kakovosten izbor, zato so nam pomagali pri zastopniku Seajet za Slovenijo. Tokrat je bila naša testna jadrnica starejša, a še vedno spoštljivo hitra »dama« – val 35.
Zaradi zimskega »spanja« plovila na privezu se je na podvodnem delu nabrala zajetna plast organizmov. Očistili smo jih z visokotlačnim curkom vode. Posušeno plovilo smo čez kakšno uro narahlo pobrusili in s površine odstranili vse nečistoče. Zaradi mnogih slojev in potrebe po popravilu smo povsod, kjer smo prišli do gelcoata, nanesli temeljni premaz.
Zastopnik nam je glede na uporabo jadrnice svetoval uporabo aplikacije 034 Emperor z novim in naprednim paketom biocidov, ki omogoča zaščito plovila na območjih z zelo visoko stopnjo vegetacije. 034 Emperor je zelo učinkovito sredstvo proti sluzi, kar je za nas zelo uporabno zaradi občasnih udeležb na regatah. Premaz je primeren tudi za aluminijasta plovila in motorna plovila do 40 vozlov hitrosti. Dobra stran Seajet 034 Emperor je združljivost z drugimi premazi – ni treba odstranjevati obstoječega premaza.
Nanos je potekal brez težav, saj smo sledili napotkom proizvajalca. Protivegetativno zaščito smo zaradi vetrovnega vremena še nekoliko razredčili. Kljub temu se je premaz zelo lepo nanašal in dobro prekrival površino podvodnega dela trupa plovila. Ker smo želeli dolgotrajno zaščito, smo po prvem nanosu »vajo ponovili«. Stroški dviga in spusta se namreč lahko zmanjšajo, če zagotovimo večletno zaščito podvodnega dela.
Medpremaza nismo uporabili, saj je (po zagotovilih proizvajalca) protivegetativni premaz Seajet 034 Emperor združljiv z večino obstoječih premazov, ki temeljijo na samopolirni tehnologiji.
Barvanje trupa se je zaključilo s tretjim nanosom na najbolj izpostavljenih delih ob vodni liniji. Tudi ob nanosu tretjega sloja na vodno linijo je valjček gladko tekel, zato lahko potrdimo, da je z izbranim materialom enostavno delati, primeren pa je tudi za vse tiste, ki z barvanjem nimajo izkušenj. Aplikacija je vsebovala samopolirno protivegetativno zaščito, ki deluje na osnovi hidratacije in je primerna za vsa plovila s hitrostjo do 40 vozlov. …

Več si lahko preberete v 210. št. revije Val navtika.