Aplikacija seajet 033 shogun na testno plovilo

Aplikacija seajet 033 shogun na testno plovilo

Val 189

V uredništvu Val navtike smo se odločili, da preverimo delovanje antivegetativnega sredstva na jadrnici dolžine 36 čevljev. Pri tem so nam v pomoč priskočili z blagovno znamko seajet in nam za namen testa ponudili eno od njihovih številnih rešitev. Aplikacija je vsebovala samopolirno antivegetativno zaščito, ki deluje na osnovi hidracije in je primerna za vsa plovila s hitrostjo do 40 vozlov.

Testno plovilo smo zaradi slabega stanja starega premaza neznanega izdelovalca najprej na rahlo pobrusili in oprali, da smo odstranili vse nečistoče in prah s površine. Temu je sledil prvi sloj in nanos antivegetativne zaščite. Odločili smo se za samopolirni premaz seajet 033 shogun, ki je med lastniki plovil čedalje bolj priljubljen zaradi dolgotrajne zaščite. Vestni lastniki plovil namreč vselej razmišljajo, kako bi privarčevali pri stroških dviga in spusta plovila ter nanosa antivegetativnega premaza na podvodni del plovila na način, da bi zagotovili dolgotrajno in večletno (vsaj dvoletno) zaščito podvodenga dela. Tokrat nismo uporabili “medpremaza”, ker je po zagotovilih izdelovalca antivegetativni premaz seajet 033 shogun kompatibilen z večino obstoječih premazov, ki temeljijo na samopolirni tehnologiji. ….

Zatem smo se lotili pete motorja in in vijaka. Oboje smo zbrusili in odstranili vse nečistoče. Uporabili smo seajet triple-pack, ki je sestavljen iz dveh komponent epoksidnega temeljnega premaza, primernega za aluminij, aluminijeve zlitine,… in antivegetativne zaščite seajet 034 emperor, ki je prav tako primerna za tovrstne materiale.

Po dveh slojih temeljnega premaza smo dali še dva sloja antivegetativne zaščite seajet 034 emperor. Ta premaz je v primerjavi s seajet 033 shogun manj gost in bolj tekoč, vendar prav tako dobro pokriven in se lepo nanaša. …

Več si lahko preberete v 189. št. revije Val navtika.

www.seajet.si