Antene

Antene

Val 132

Elektronika

AVTOR Mitja Zupan
FOTO Mitja Zupan

V rubriki na temo elektronike pogosto omenjamo, da je razvoj elektronskih naprav zelo hiter. Tega napredka sploh ni mogoče več upočasniti, kaj šele ustaviti. Če hočemo ali ne, se sodobne elektronske naprave čedalje pogosteje pojavljajo na naših plovilih. Tudi pri tistih navtikih, ki so leta in leta pluli brez njihove pomoči. Nekatere sodobne naprave so nam v pomoč pri plovbi in navigaciji, spet druge nam krajšajo čas ter naredijo plovbo bolj prijetno. Zavedati pa se moramo, da za večino teh ni dovolj nakup naprave, poskrbeti je treba tudi za izbiro, nakup in montažo ustrezne antene.

Na trgu se pojavljajo izdelki različnih izdelovalcev, tako da je sama izbira včasih kar težka. Moramo pa vedeti, da je kakovostna antena ključ za dober signal. Celoletno izpostavljanje morski soli, soncu, vetru, spremembam temperature in drugim neugodnim pogojem kaj kmalu pokaže posledice na nekakovostnih antenah, ki vas lahko zelo hitro pripeljejo do slabe volje zaradi slabega sprejema in posledično nekakovostnega delovanja dragih naprav. Predvsem zaradi kakovosti vgrajenih materialov, trpežnosti v različnih vremenskih pogojev, garancije in montaže velja omeniti antene KVH (www.harpoon.si) in Glomex (www.stal.si).

Navtične antene bi v lahko razvrstili v nekaj skupin, kot so:

– zemeljske analogne in digitalne televizijske antene, – satelitske televizijske antene, – VHF antene, – SSB (Single Side Band) antene, – GSM antene, – CB antene, – AM / FM antene. Kako izbrati SAT TV?

Pred nakupom antene za določen namen je prav, da si preberemo vsaj nekaj osnovnih informacij, ker tako prodajalcu lažje povemo svoje želje. Prav tako znamo ob določenem predhodnem znanju zbrati pomembne dodatne informacije.

Analogni sistem omogoča sprejem 45 televizijskih in 40 radijskih programov iz satelita Astra, medtem ko iz istega satelita z digitalnim sistemom sprejmemo najmanj 157 televizijskih in 214 radijskih programov. Vedeti moramo, da je analogni sistem bistveno cenejši od digitalnega predvsem zaradi tehnologije. Razvoj na analogni tehnologiji se je povsem ustavil, medtem ko izdelovalci opreme razvijajo digitalni sistem, na katerega tudi prehajajo. Na spletnih straneh si lahko pregledamo, katere televizijske programe lahko gledamo z analognim sprejemnikom iz satelita Astra, prav tako najdemo pregled vseh televizijskih programov, ki jih lahko spremljamo z digitalnim sprejemnikom.

Naj kot zanimivost navedemo, kje se nahaja satelit Astra. Če se obrnemo na jug in nato 19,2° v nasprotni smeri urinega kazalca, kar pomeni proti vzhodu, nato dvignemo roko za 37° (elevacija). V tej smeri je omenjen satelit. Drugi sateliti se nahajajo na približno isti elevaciji, in sicer 5° vzhodno satelit Sirius, 13° vzhodno Hotbird, 19,2° vzhodno Astra 1 in 28,2° Astra 2. Pri nas lahko brez rotorja posamično spremljamo Astra 1, Hotbird ali Sirius, drugih pa se ne izplača zaradi majhnega števila programov. V kombinaciji dveh satelitov sprejemamo Astra 1 in Hotbird, v kombinaciji treh pa Astra 1, Hotbird in Sirius.

Anteno brez rotorja priporočajo izdelovalci za stabilne oziroma fiksne sisteme predvsem zato, ker ni treba dolgo čakati med preklopom programov, ki niso na istem satelitu. Nekatere antene se na plovilu obrnejo proti satelitu v hipu, tako da ob preklopu programa tega sploh ne opazimo.