Antares 42

Antares 42

Val 153

Največji v družini športnih ribičev

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Beneteaujeva serija antares nam je znana skoraj v celoti, saj smo zlasti v zadnjih nekaj številkah predstavili antarese vseh velikosti, s katerimi smo imeli priložnost zapluti letos spomladi v Marseillu. Ostala sta nam le še najmanjši antares (5.80) in antares 42, katerega si bomo podrobnejše pogledali v naslednjih vrsticah.

Antares 42 je na tej dolžini nadomestil predhodnika, antaresa 12. Sprememba v oznakah je posledica odločitve odgovornih pri Beneteauju, da bodo vse antarese s poveljniškimi mostički označevali z dolžino v čevljih.

Veliko vzporednic lahko potegnemo med antaresom 30, ki smo ga predstavili pred tremi meseci, in 42, saj gre v obeh primerih za skupek lastnosti barke, namenjene ribolovu, kar serija antares v osnovi je, in udobne jahtice za družinska križarjenja in preživljanje oddiha. Podobnosti so vidne že na prvi pogled, saj imata precej enake linije, le da so si oblikovalci pri večji sestri lahko privoščili nekoliko več igranja, saj so imeli na voljo več volumna, večje dolžine, skratka, več manevrskega prostora. Nastala je privlačna jahtica s poveljniškim mostičkom, katere oblikovanje so zakrivili oblikovalci studia Sarrazin Designs. Z dolgimi in elegantnimi linijami jim je uspelo ustvariti harmonijo med trupom in palubo ter poveljniškim mostičkom.

Za antares 42 lahko zapišemo, da je elegantna mešanica barke za športni ribolov in družinsko križarjenje, idealna za štiri člane posadke, lahko tudi za šest, če se dvema ljubi vsak dan postavljati ležišče v salonu. Je všečnega videza in ima dobro izkoriščen prostor. Z drugačnim pogonom bi se morda našel prostor še za eno kabino, kar bi morda na skoraj 14 metrih dolžine lahko pričakovali, toda značilnost serije antares je klasični pogon in tudi pri 42 so se tega držali. Barka ima dolg seznam serijske opreme in tudi veliko možnosti dograjevanja in dodatkov. V osnovi je za antares 42 z dvema Yanmarjema motorjema s po 280 kW treba odšteti 260.000 € + DDV, z nekaj dodatki pa ta cena lahko doseže tudi 300.000 € + DDV, kar za 14-metrsko jahto sploh ni veliko.