Analogno-digitalna televizijska antena

Analogno-digitalna televizijska antena

Val 143

Glomex

AVTOR Mitja Zupan
FOTO Mitja Zupan

Slovenci smo narod, ki rad gleda televizijo, zato so s temi napravami dobro opremljena naša stanovanja. Vedno pogosteje jo vidimo tudi na naših plovilih. Resnica je, da klasično velike »škatle« močno izpodrivajo tanjši ploščati zasloni. Sodobne plazme in LCD zasloni so zaradi svojega izgleda nemalokrat dekorativni element minimalistično opremljenih stanovanj in plovil. Ti cenovno vse bolj dostopni aparati so se tudi po kakovosti slike približali sliki klasičnih televizorjev s katodno cevjo.

LCD ali plazma

Pred nakupom teh sodobnih naprav se večkrat vprašamo, le kaj je boljše: plazma ali LCD. S tehničnega stališča sta principa delovanja popolnoma drugačna, različna je tudi slika, predvsem tista iz klasičnega antenskega signala. Pri gledanju digitalne slike je le-ta za povprečno oko brezhibna, vendar moramo več pozornosti nameniti pri spremljanju klasičnega signala, sploh, če več časa namenimo gledanju nogometa in poročil. Sama svetilnost in kontrast sta vse boljša, pozorni moramo biti tudi na kakovost vgrajenega sprejemnika. Iz navedenega je pri izbiri najpomembnejša kakovost slike, tako imamo dobre plazme kot tudi LCD-je. Značilnost LCD-jev je daljša življenjska doba, zato bodo ta podatek upoštevali predvsem tisti, ki gledajo oziroma imajo televizor vključen dlje časa.

Najpogosteje se pri izbiri odločimo glede na dimenzijo. Pri manjših zaslonih je boljši LCD, pri večjih dimenzijah je boljše izbrati plazmo. LCD zasloni večjih dimenzij (od 32 palcev naprej) so še dragi, zaostaja tudi kakovost slike.

V času do leta 2011, ko bo naša država v celoti prešla na digitalni signal, bodo svoj veliki skok naredili ploščati televizorji, klasični pa se bodo počasi, a zanesljivo umikali. Televizijski program se danes lahko sprejema in gleda na prenosnih zaslonih, računalnikih, GSM telefonih in – ne boste verjeli – celo na hladilniku. LG nudi ameriški hladilnik z vgrajenim LCD-jem in je hkrati televizor in multimedijski center za celotno gospodinjstvo. Prav hladilnik naj bi v naslednjih letih ostal center in vozlišče vseh aparatov v gospodinjstvu. Vsaj takšno je mnenje nekaterih strokovnjakov z vzhoda.

Mogoče še en namig. Tudi na plovilu si privoščimo dober televizor, da bomo želene oddaje oziroma filme gledali kakovostno. Kljub kakovostni sliki pa ne pozabimo spočiti oči s pogledom na čudovito naravo in morje. Ne bo nam žal, če bomo za kakšno uro pozabili na še tako dober zaslon in ta čas namenili rekreaciji.