Aluyacht

Aluyacht

Val 151

Jadrnica za življenje in dolga potovanja

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Na vas se obračam z nekoliko čudnim vprašanjem. Že dlje časa se odločam za nakup kovinske jadrnice z možnostjo izdelave po meri in preverjam različne možnosti pri različnih izdelovalcih. Iščem jadrnico z malo več starostne patine in veliko funkcionalnosti za življenje na njej. V tem iskanju sem letos poleti na Sardiniji imel priložnost videti jadrnico dolžine okoli 13 metrov v škuner izvedbi, trup je enkrat lomljen. Lastnika nisem mogel najti. Pošiljam vam slabšo fotografijo z GSM prošnjo, ali mogoče veste, kdo bi bil izdelovalec.

Odgovor:

Za ta odgovor sem potreboval malo dlje časa. Čeprav sem tudi sam navdušenec nad kovinskimi jadrnicami, izdelovalca s priložene fotografije nisem mogel ugotoviti oziroma ga nisem poznal. Glede na obliko in opremo pa sem slutil, da mora biti izdelovalec nekje v Nemčiji ali severnih deželah Evrope. Za pomoč sem prosil nekaj kolegov iz znane nemške navtične revije in po nekaj dopisovanjih v zimskem času sem prišel do izdelovalca te jadrnice oziroma dveh tipov jadrnic, ki jih na kratko opisujem v nadaljevanju.

Najprej podatki o izdelovalcu. To je podjetje (boljše obrtna delavnica) Aluyacht iz severne Nemčije. Najdete ga na spletni strani: http://www.aluyacht-projekts.de. Podjetje je prevzelo izdelavo plovil od podjetja Asante Yachten, ki je že od leta 1988 izdelovalo aluminijasta plovila dolžine tudi do 30 metrov. Sedaj po naročilu projektirajo ali izdelajo plovila do 15 metrov, poleg lastnih projektov pa tudi po drugih načrtih. V zadnjem času se precej ukvarjajo z izdelavo plovila, ki je mešanica med plovilom in bivališčem na vodi, nekakšna plavajoča vikend hišica. Pri njih lahko naročite izdelavo plovila v celoti ali samo določene faze, ali pa samo kupite načrt, če ste vešč izdelovalec.

Bralec je verjetno spraševal po jadrnici, ki je bila izdelana še pod imenom Asante Yachten. Načrt so v tem času malo prilagodili in posodobili in škuner različico predelali v kuter, še vedno pa je ostala klasičnega videza zaradi značilne oblike, če je trup iz kovine. Tudi notranjost je zanimiva, in sicer v klasični izvedi, ki smo je pri nas manj vajeni.

V ponudbi imajo dve jadrnici (na spletni strani si lahko ogledate tudi druga plovila), od katerih je večja verjetno tista, katere »sestro« je bralec opazoval na Sardiniji, čeprav pri teh jadrnicah klasične izvedbe videz lahko vara.             Zato tudi na kratko predstavljam obe. Kakšnega posebnega opisa ne bi delal, vsak, ki ga zanima, bo znal oceniti, kaj mu je všeč ali ne. Nekaj bistvenih podrobnosti pa le velja omeniti.

Že prvi pogled nam risba pove, da gre za jadrnici, ki sta projektirani za plovbo v najzahtevnejših pogojih, ko mora biti posadka čim bolj zaščitena. Težki pogoji v severnem morju so bili vodilo za iskanje najboljših rešitev. Zaradi tega bi obe barki ocenil kot klasični barki za oceanska potovanja in življenje na morju. Zaradi kobilice po dolžini celotnega trupa nudita dokaj umirjeno plovbo in zahtevata nekaj več znanja manevriranja v lukah.