Alpe-Adria

Alpe-Adria

Val 166

Turizem in prosti čas

Obiskovalci, predvsem pa novinarji z večdesetletno tradicijo se zagotovo še spominjajo sejemske prireditve z istim imenom. V osemdesetih letih je bila pojem prostočasnih dejavnosti, predvsem turizma, športa in rekreacije in tedaj še razmeroma mlade navtične dejavnosti.

In če si še malo pomagamo s spominom, zapišimo, da je gospodarsko razstavišče z vsemi pripadajočimi primernimi in manj primernimi poslopji `pokalo` po šivih, v tednu dni pa si je razstavljeno ogledalo 60.000 obiskovalcev!

Ko se je navtika razmahnila do te mere, da je postalo ljubljansko razstavišče premajhno, se je navtika `osamosvojila` in se preselila na obalo, Alpe-Adria pa si po tem ni prav opomogla. In navtika se je Ljubljani, ki je sicer še vedno najpomembnejši navtični trg v državi, v širokem loku izognila.

Pred nekaj leti se je skozi stranska vrata spet vrnila, prireditev se je zdaj imenovala drugače, letos pa je spet postala dobra Alpe-Adria, le da je navtika le eden od razstavnih segmentov. A nič manj zanimiv za obiskovalce, ki si lahko v eni od hal ogledajo ponudbo majhnih plovil, opreme in pripadajoče dejavnosti.

In kaj smo lahko v štirih dnevih videli v ne povsem zasedeni dvorani? Poleg Elana, ki je predstavil svojo najmanjšo jadrnico elan 210, razstavni prostor pa so oblikovali skupaj z Burin clubom in jadrarno Victory one sails, še motorni program iste blagovne znamke, toda drugega izdelovalca, podjetja BNC iz Ljubljane. Na ogled je bil 6,55 metra dolg »fišermanček«, ki so ga v standardni izvedbi ponujali za 25.000 €. Opremljen s 150-konjskim motorjem bo kot nalašč za dnevne izlete in ukvarjanje s športom (smučanje), če si ga boste pa omislili s kabino, bo vaš tudi kakšen podaljšan vikend.

O elanu 210 smo že precej pisali, zato samo ponovimo; jadrnica kot nalašč za vstop v čudoviti svet potepanja po morju in za učenje jadralskih veščin. Sicer pa najmanjša elanka ni prepričevala samo slovenskih kupcev, saj je pred tem že osvojila tudi srce Evrope.

As Boats je med tistimi slovenskimi podjetji, ki so se vedno ukvarjala tudi s prodajo manjših plovil in to se jim v kriznih časih lepo obrestuje. Dober izbor motornih čolnov je zagotovo pritegnil tisti krog kupcev, ki prisegajo na športne užitke, ribolov ali smučanje, za kakšne vrste plovil gre, pa se lahko prepričate tudi na straneh Vala. V tej številki vam je tako na voljo predstavitev zanimivega modela four winns, spomladi pa si preberite še test privlačnega čolna, ki je med drugim osvojil tudi naslov plovilo leta v Evropi.

Eno najbolj znanih navtičnih podjetij z dolgo tradicijo je brez dvoma krško podjetje Delta Team, ki je v Ljubljani združilo moči z Moto-Nautiko. Poleg motornih skuterjev so pripeljali še vrsto napihljivih čolnov in seveda zunajkrmnih motorjev, po katerih japonsko podjetje že dolgo slovi. Delta Team ni pojem le v Sloveniji, ampak tudi na Hrvaškem, kjer že leta dolgo `kraljujejo` tudi na zagrebškem sejmu navtike. Na to februarsko prireditev že tokrat opozarjamo.

Arc International, d. o. o. pri nas zastopa blagovno znamko Salpa, od modelov, ki so kot nalašč za ljubljansko navtično prireditev, pa omenimo salpo 20 granturismo. Z osnovno ceno 23.500 € ter z nekaj dodatki in zunajkrmnim motorjem Marcury verado (115 KM) je vabljiv nakup, je pa zanj treba odšteti 35.505 €.

Nar Nautica je na sejem pripeljala tri modele stingray, čolnov pa ni treba posebej predstavljati, saj je to ena najstarejših blagovnih znamk, ki so priplule k nam preko luže. Nekdaj jih je uvažala Yucca, danes pa ima poimensko sorodna Yucca boats, d. o. o. povsem drug program. Med drugim tudi blagovno znamko mano marine, ki tudi ni povsem neznana pri nas. Seveda pa ne gre pozabiti, da so v podjetju še vedno uvozniki za tako opevani znamki, kot sta Sea Ray in Bayliner.

Ob zgoraj naštetih so bili opazni še A-Mar, ki pri nas zastopajo prestižne čolne Windy (njihova zenda je osvojila naslov motorne barke leta v Düsseldorfu), in Ski&Sea, d. o. o., ki so poleg oblačil in nekaj opreme predstavili še napihljiv čoln ter vrsto zunajkrmnih motorjev Evinrude. Zlasti po slednjih je bilo kar nekaj povpraševanja.

Razstavni prostor Kamm je bil kot vedno prava paša za oči, saj je pri njih vedno na voljo največ opreme na enem mestu. Njihov katalog – nov še ni bil na voljo – je pravi vodič skozi svet opreme.

Val navtika je bila gost razstavnega prostora zelo obiskane spletne strani E-navtika, obiskovalcem pa je bila poleg koristnih informacij in revije Val navtika na voljo še bogata knjižnica literature.

Hinco yachting je razstavil edinega katamarana na sejmu, a je izdelek privabil marsikatero radovedno oko, medtem ko se je BBY predstavil s slikovnim materialom plovil, ki jih zastopajo.

In smo bolj ali manj pri koncu navtičnega dela sejma, kjer je bilo bistveno živahnejše v prostorih z razstavljeno hrano in pijačo. Tako kot vedno, bi lahko zapisali, in kakor je realno pričakovati. Navtika se je za vedno `preselila` na morje, a tisti njen del, ki ponuja kolikor toliko dostopne čolne, bi lahko imel pomembnejše mesto tudi na tako zasnovanem sejmu, kot se nam je kazal letos.