Aliwal shoal

Aliwal shoal

Val 226
AVTOR Borut Furlan
FOTO Borut Furlan

Umkomaas, malo južnoafriško obmorsko mestece, ki leži nekaj kilometrov južno od polmilijonskega Durbana, je poznano predvsem potapljačem zaradi svetovno znanega podvodnega grebena Aliwal shoal. Slavni skalnati greben je dobil ime po ladji trijambornici Aliwal, ki je leta 1849 trčila vanj in se skoraj potopila. Greben leži kakih pet kilometrov stran od nizke peščene obale, dolg je približno poldrugi kilometer in okoli tristo metrov širok. Dviguje se iz približno trideset metrov globokega peščenega dna in na najplitvejšem mestu sega šest metrov pod morsko gladino.

Ker se greben nahaja v subtropskem pasu, je slabo poraščen s koralami. Njegove skalnate površine so večinoma porasle z algami in spužvami, na nekaterih mestih pa tudi z manjšimi mehkimi koralami in drevesci črnih koral (ki so v resnici bele ali rumene barve, črno pa je le njihovo ogrodje). Zaradi obilice alg bolj spominja na kakšen plitvejši skalnati greben iz Jadrana kot pa na eksotično morje.

Čisto druga zgodba pa so njegovi prebivalci. Skalnati greben s številnimi kanjončki, tuneli, manjšimi stenami in previsi sredi dolgočasnega peščenega dna je pravi magnet za številne ribe in druge morske prebivalce. Medtem ko v zimskem času nekoliko hladnejša voda ni pogodu koralam, pa se tropske ribe očitno ne zmenijo zanjo. Zaradi tega je ta zanimivi podvodni greben poln pisanih tropskih rib, kar daje podvodni pokrajini prav poseben čar – še najbolj nas spominja na nekakšen jadranski greben, ki bi ga naselili s koralnimi ribami….

Več si lahko preberete v 226. št. reviji Val navtika