Ali se nam ekoplašč „Slip“ finančno izide?

Ali se nam ekoplašč „Slip“ finančno izide?

Val 166
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Od prispevka lani na temo »ekoplašča« za barke sem prejel že veliko vprašanj na temo, ali se to sploh izplača. Popolnoma razumljivo in pričakovano je večina lastnikov bark skeptičnih za vsako novost, pa če je še tako revolucionarna. To je v naši naravi, še zlasti nas starih navtikov, ki se nekako ne moremo posloviti od tradicije. Pa naj bo to navigacija, način plovbe in konec koncev tudi vzdrževanje plovila. Najprej se pojavi skepsa v učinkovitost novega sistema, pozneje pa tudi finančna vprašanja. Enako je bilo z menoj, ko sem spremljal razvoj SLIP-a in sem bil eden prvih, ki je sproti bil seznanjen z vsemi rezultati.

Najprej sem moral ovreči skepso učinkovitosti. Že več let spremljam razvoj antivegetativnih premazov in ob vsaki kemični novosti sem bil bolj ali manj razočaran. So občutne razlike med slabimi in dobrimi, odličnih oziroma idealnih pa ni (tudi sedaj testiram enega novega na bazi tako imenovanega tekočega stekla in moram počakati še nekaj mesecev do intenzivnejše podvodne vegetacije). Mogoče popolnoma razumljivo, saj kaj pa bi bilo, da bi nekdo izumil trajen in poceni premaz, saj bi bila kemična industrija v krizi … Moram priznati, da me je SLIP zelo hitro prepričal v zanesljivost učinkovanja, še zlasti ob dejstvu, da SLIP ne zagotavlja zgolj preventive, ampak deluje kurativno, ko je plovilo že obraslo (tretma z običajnim kisom za vlaganje). Še bolj pa me je prepričal z dodatnimi pozitivnimi vplivi.

Preostala je še kalkulacija finančne strani. Tu sem zaprosil za pomoč izdelovalca in skupaj sva pripravila finančno kalkulacijo za dve plovili. Pri večjem plovilu je kalkulacija narejena v dveh različicah: klasični lastniški, ko večino počnemo sami, in v različici, da nam v marini nudijo uslugo montaže/demontaže SLIP-a. Za osnovo pa smo za večji plovili uporabili cene uslug (dragih) slovenskih marin. Vse cene so kalkulativne in z vključenim davkom.