Albatro 45

Albatro 45

Val 157

fuzija

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Verjetno ste ob naslovu pomislili, da sem spustil črko »s«, a temu ni tako. Albatro je znan izdelovalec hitrih tekmovalnih čolnov za »off shore« tekmovanja. Sedež podjetja je kar daleč od morja, a imajo blizu velik poligon za preizkuse, ki sliši na ime Lago di Garda. Zato se ta čoln bolj spogleduje s hitrostjo. S takšnimi motorji, kot je opisan, doseže zavidljivih 58 vozlov hitrosti. Fuzija je spajanje več atomov – tukaj gre za spoj tekmovalnih, konstruktorskih in oblikovalskih atomov. Albatrosi pa letajo nekje drugje.

Oblikovno gre za moderen čoln s premišljenimi detajli, s poudarkom na kar največjem izkoristku prostora in, kar je najpomembnejše, trije odrasli lahko udobno prespijo v prostorni kabini, ki pokriva celoten premec.

Gumenjak odlikuje zelo kakovostna končna obdelava, njegov zaščitni znak pa je drugačna oblika nadvodnega in podvodnega dela z dvojnim zalomom za lažje izglisiranje in večjo hitrost. Visok premec in nizka krma dajeta ob stranskem pogledu čolnu daljši in agresivnejši videz Plovilo je izdelano iz visokokakovostnih materialov in ob uporabi najnovejše tehnologije. Lahka, trdna struktura trupa in nizko težišče omogočata dobre plovne lastnosti. Uporaba sodobnih materialov, 3D vakuumske tehnologije vinilestra ter epoksi smole daje trupu čolna visoko odpornost na osmozo, s tem manjše stroške vzdrževanja in višjo vrednost rabljenega plovila, posebna Gurit pena pa neverjetno trdnost in togost. Ogljikova struktura in ogljikove utrditve trupa pa zagotavljajo bistveno večjo trdnost in s tem večjo varnost. Spoji zgornjega in spodnjega dela so vijačeni in lepljeni z metilakrilatnim lepilom. Celotna paluba je prevlečena s kakovostno tikovino, kar daje občutek domačnosti. Še cena! Mislim, da je za tistega, ki ima višek pol milijona evrov na računu, zanimiva, za nas navadne smrtnike pač ne.