Akumulator, sestava, tehnologije

Akumulator, sestava, tehnologije

Val216

 

Starih kislinskih akumulatorjev ni več. Vsaj uradno ne. Vanje smo po potrebi nalivali destilirano vodo, kislina je bila nevarna in strupena. Obvezno so morali biti postavljeni pokonci. Sodobni akumulatorji so dosti uporabnejši, nekateri lahko tudi ležijo, ni jih treba posebej vzdrževati, le polniti z električno energijo, kar pa je nekaj popolnoma normalnega. Baterije so nočna mora čarteristov in večna tema vseh lastnikov plovil.

OSNOVE         

Akumulator je vir energije, na plovilu še toliko bolj. Dokler ne vključimo motorja ali pa kadar nimamo generatorja, je to naš edini izvor električne energije. Takoj moramo pojasniti še en bistveni podatek. Baterije so v osnovi 12-V istosmerni izvor električnega toka, če pa želimo 24 V, pa moramo med seboj povezati dve bateriji zaporedno. Povezujemo vedno samo enake baterije – glede na tehnologijo izdelave, moči in proizvajalca.

Običajno so akumulatorji popolnoma ločeni. Tisti za start motorja so posebej, ostali za porabnike pa posebej, nikoli niso električno povezani med seboj. …

Več si lahko preberete v 216. št. revije Val navtika.