Akademski jadralni klub FPP

Akademski jadralni klub FPP

Val 132

Klubska scena

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Arhiv kluba

AJK FPP je še zelo mlad klub, saj je bil ustanovljen šele novembra 2007. Prva regata, ki so se je mladi »akademci« FPP- ja udeležili, pa je bila Univerzitetna regata 2006, kjer je Fakulteta za pomorstvo in promet z dvema posadkama in najetima jadrnicama zasedla 1. in 2. mesto. Ob velikem navdušenju zaradi odličnega uspeha so se nato kaj kmalu odločili, da bodo z aktivnim jadranjem nadaljevali, zato so kar kmalu začeli razmišljati že o svojem plovilu in ga nato precej časa iskali. Poleti 2007 so na Miljah pri Trstu našli malo rabljeno jadrnico tipa Evolution 10. Ob pomoči naših študentov so jadrnico uredili in jo usposobili za plovbo. S tem se je nato začelo njihovo udejstvovanje na regatah slovenske in mednarodne scene. O klubu in njegovih prvih mesecih aktivnega delovanja smo se pogovarjali s predsednikom kluba, gospodom Petrom Vidmarjem.

Kako je nastal AJK? Je bilo ustanavljanje težavno? Akademski jadralni klub je nastal kot logična posledica naše skupne želje po aktivnem udejstvovanju v pomorskih športih. Po dolgih letih smo našli skupno vizijo, kako aktivno vključevati študente in zaposlene na FPP v pomorsko življenje, kar nam z jadranjem lepo uspeva. Posebnih težav ob ustanovitvi nismo imeli.

Kakšen je osnovni namen kluba? Kakšne naloge ste si zadali za prihodnost? Osnovni namen kluba je, da organizacijsko in kadrovsko poskrbimo za čim večjo priljubljenost jadranja in pomorstva nasploh kot športa, in za prihodnje pomorce glede dela in sloga življenja. Prvi korak je bil udejstvovanje na regatah in s tem opozarjanje nase med študenti, v širši okolici in podjetji, ki delujejo v pomorski dejavnosti. Naslednji koraki pa bodo usmerjeni v organizacijo predavanj in tečajev jadranja, ki namenjeni predvsem študentom in zaposlenim na FPP in v naslednjih fazah študentom in zaposlenim celotne Univerze v Ljubljani, in pa seveda vsem, ki imajo radi morje.

Kaj vse ste si zastavili opraviti še letos? Akademski jadralni klub Fakultete za pomorstvo in promet je z letošnjim letom začel izpolnjevati svoje poslanstvo in kratkoročni cilj, ki je udeležba na vseh regatah pokala Slovenije in pomembnejših regatah pri Hrvatih in Italijanih. Zaradi želje po pozitivni prepoznavnosti na slovenskem jadralskem prizorišču smo zaprosili za včlanitev v Jadralno zvezo Slovenije in postali polnopravni člani. Čakamo pa še na sprejetje v Športno zvezo Univerze v Ljubljani, kar se bo zgodilo predvidoma v oktobru.

Katerim ciljem in željam pa boste sledili v naslednjem letu? Želje za prihodnost so seveda velike. Če se bo nadaljeval trend rasti in uspehov, kot smo jih imeli do sedaj, so obeti zelo dobri. Sami pa se zavedamo, da naš prvotni cilj ostaja vzgoja in izobraževanje mladih v duhu pomorstva. Zavedamo se, da je ključ za dobre rezultate v jadranju vrhunska jadrnica in izurjenost posadke. Ambicij po boljši jadrnici trenutno nimamo, ker je naša vizija dobrih rezultatov usmerjena v odličnost jadralcev in njihovo poznavanje jadralnih veščin. S to vizijo želimo uspeti, priti do dobrih rezultatov in dokazati, da smo vredni naziva kluba, ki smo si ga izbrali. Predsednikova beseda

Slovenci smo pomorski narod. Vsaj del nas je vedno živelo ob morju. Z njim so se zraščala naša hotenja, želje, delo in dejavnosti. Slovenci smo dobri pomorščaki. Že zdavnaj smo po morjih vodili ladje, vzdrževali stroje, ki so jih poganjali, in skrbeli za blago, ki so ga prevažale. V zadnjega pol stoletja študenti iz Pirana plovejo po svetovnih morjih in marsikaterega našega poveljnika lahko štejemo med vzorčne kapitane, ki poveljujejo tudi največjim ladjam na svetu. V zadnjih letih primanjkuje Slovencem pravega pomorskega duha, zato je na Fakulteti za pomorstvo in promet zrasla plemenita ideja, kako mladim vliti ljubezen do morja. Akademski jadralni klub Fakultete za pomorstvo in promet deluje v sožitju s Fakulteto za pomorstvo in promet v Portorožu s skupnim ciljem, da jadranje in predvsem pomorstvo postaneta čim bolj priljubljena.