Adriana 36

Adriana 36

Val 155

Mlajša sestra

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Adriano 36 so predstavili pretekli mesec na navtičnem sejmu v Biogradu, kjer je vzbudila neverjetno zanimanje. Harmonična zunanjost, možnost dveh ali treh kabin, temeljito preizkušen trup v bazenu, zanesljivi BMW motorji v strojnici in zanimiva cena so aduti, katerih posledica je domala prodana proizvodnja za naslednje leto.

Zadrsko podjetje SAS Vektor poznamo že nekaj časa in tudi v Valu smo že preizkusili njihovo legendarno motorno barko adria, ki so jo, mimogrede, prodali 300 kupcem. In tudi na trgu rabljenih dosega zelo visoko ceno.

Tudi vektor 950, ki smo ga v Valu tudi preizkusili, je našel veliko kupcev in ga v zadnjem času kupujejo celo policisti in cariniki. Pred nekaj leti so v podjetje prišli novi lastniki, spremenili prodajni program, zgradili in pred dvema mesecema odprli nove proizvodne zmogljivosti ter popolnoma prenovili prodajno paleto. Pred tremi leti so predstavili novinko adriano 44, ki je napovedovala novo filozofijo in svež pristop k trgu. Izkoristili so znanje in možnosti zagrebškega Brodarskega instituta in njihovega vodilnega arhitekta Nikole Oreškovića. Naloga je bila zgraditi polizpodrivno motorno jahto lepega in harmoničnega videza, s temeljito preizkušenim trupom, prilagojenim za plovbo po Jadranu. Recept je uspel, toda kupci so zahtevali nekaj manjšega, lažjega za krmarjenje in seveda bolj ekonomičnega v porabi goriva. In je nastala Adriana 36.

Prodajna paleta in načrti za prihodnost

Današnja prodajna paleta zajema štiri modele, in sicer adria vektor 1002, vektor 950, adriano 44 in adriano 36. Vsekakor je najbolj legendarna adria 1002, ki so jo prodali mnogo številnim kupcem, mnogi so se naučili plovbe prav na njej in mnoga čarterska podjetja so odlično zaslužila z njo. Vektor 950 je novejša in modernejša različica hitrega motornega čolna, ki se je izkazal z zanesljivo plovbo in nezahtevnim vzdrževanjem. Te lastnosti so pritegnile policiste in carinike, ki so naročili kar štiri čolne 950. Admiralski SAS je adriana 44, ki s svojo zanimivo zunanjostjo in tremi kabinami v podpalubju privlači kupce večjih motornih plovil z dolžino okrog 14 metrov. Adriana 44 pa ne bo dolgo admiralska ladja, saj jo bo v kratkem prehitela adriana 54, pa tudi ta bo dobila manjšo sestro v obliki adriane 28.

Skladna in harmonična zunanjost

Že na svetovni premieri v Biogradu se mi je adriana 36 vtisnila v spomin kot zelo skladna, usklajena in harmonična zunanja celota. Res je – vsake oči imajo svojega malarja in lepota je zelo subjektivna. Adriana 36 je značilen primerek preizkušenih in brezčasnih potez, ki bodo preživele današnje novotarije kot pokončni, odrezani in štirioglati premci ali široki nepravilni kokpiti. Adriano 36 je narisal Nikola Orešković, ki ima velike izkušnje pri oblikovanju modernih motornih jaht (elan power 35, 42 in 48) in ker je izšel iz Brodarskega instituta, ni bilo težko preveriti trupa v bazenu, kar pomeni, da so ga temeljito testirali na »valovih« in odpravili morebitne težave že pred izdelavo.

Adriana 36 me je prevzela z lepo in harmonično zunanjostjo, odlično plovbo, domiselno razporeditvijo notranjih prostorov, tehnično napredno strojnico, nekaj manj ugodno tablo z inštrumenti in zelo zanimivo ceno. Izbral bi različico z 2 x110 kW in šampanjsko barvo trupa ter užival v plovbi.