ACS

ACS

Val 162

Sistem za samodejno uravnavanje in stabilizacijo plovila

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Mente Marine

Inovacije in izboljšave, ki bi nam povečale udobje bivanja in plovbe, so stalnica in nas spremljajo skupaj s tehnološkim napredkom. V naslednjih vrsticah vam bomo na kratko predstavili sistem, ki omogoča samodejno stabilizacijo plovila med plovbo.

Težava sodobnih gliserjev je prečna stabilnost, zlasti tistih, ki imajo podvodni del trupa oblikovan v izrazitejši V. Globoki V je koristen z več zornih kotov, saj učinkoviteje reže valove, zaradi česar je plovba manj stresna in varnejša, a hkrati terja od krmarja več poznavanja zakonitosti in principov plovbe. Ena od slednjih je zagotovo uporaba stabilizacijskih krilc, ki čoln stabilizirajo prečno in vzdolžno. Položaj čolna med plovbo je namreč zelo pomemben za udobno in varčno plovbo.

Manj izkušeni pomorščaki pogosto ne vedo, kaj bi počeli s tistimi majhnimi gumbki ob ročicah za plin in vse prepogosto plujejo malce ali precej postrani in s preveč dvignjenim premcem. S tem plovba ni samo neprijetna, temveč tudi bolj potratna.

ACS je sistem za samodejno uravnavanje nagiba plovila med plovbo, zaradi katerega se nam ne bo treba več igrati s trimanjem krilc in pogonskih nog motorjev. ACS nenehno spremlja položaj plovila med glisiranjem in samodejno uravnava položaj krilc, tako da čoln vedno pluje v idealnem položaju. S krilci in tudi s položajem pogonskih nog namreč uravnavamo prečni in vzdolžni nagib čolna med glisiranjem, ACS pa to lahko počne namesto nas.