Absolute 56

Absolute 56

Val 152

Eleganten in športen

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Absolute je dokaj mlada ladjedelnica, saj je bila ustanovljena leta 2002 in v zlatih letih navtične industrije hitro pridobila na slovesu. Absolute 56 je za ladjedelnico pomenil prvo večjo prelomnico, saj so hkrati morali precej povečati zmogljivosti izdelave in njen obseg ter optimizirati procese na vseh stopnjah.

Absolute 56 ni nov model, saj je luč sveta ugledal že leta 2006, a nam je šele v zadnjem času bil na voljo za testno plovbo, in sicer na sejemskem prostoru v Genovi, kamor je organizator največjega navtičnega sejma na svetu, italijanska UCINA, povabil novinarje z vsega sveta. Tam smo imeli na voljo okoli dvajset jaht, med katerimi je bila tudi pričujoča jahta.

Flota te mlade italijanske ladjedelnice sedaj šteje že osem modelov, za prihodnjo sezono pa napovedujejo še dve jahti s poveljniškim mostičkom, kar je pri njih novost.

Absolute je tudi v Sloveniji šele pred kratkim dobil zastopnika, in sicer podjetje Mecum d. o. o., ki ima veliko izkušenj s prodajo tovrstnih jaht.

Absolute 56 sodi med športne jahte, katere glavna prednost je visoka hitrost. Je prva jahta, v katero so vgradili kar tri IPS600 motorje, in sicer tako, da je srednji motor fiksen, s stranskima pa manevriramo, kot običajno z IPS pogonom.

Športnost poudarja tudi oblikovanje, ki v italijanskem slogu ne razočara. Nizek, slok trup, poln oken, ki razkošnim kabinam v podpalubju nudijo lep razgled in veliko svetlobe, ter prav tako nizka nadgradnja z nazaj usmerjenimi okni in dolg, raven premec poudarjajo športni duh jahte, ki hkrati nudi vse udobje, ki si ga lahko zaželimo.

Absolute 56 sicer ni vroča žemljica, pravkar iz pečice. Je lepa, varna, udobna in športna barka, ki je dodobra preizkušena in zdaj, ko je na voljo tudi v slovenskih vodah, je na sejmih dobila že veliko simpatizerjev.

Jahta je primerna za prefinjene navtike, ki si želijo udobja in se hitro premakniti z ene na drugo lokacijo ter imajo radi športen duh z veliko mero udobja. Vse to in še marsikaj združuje absolute 56. Osnovni model z dvema IPS600 motorjema stane 800.000 € + DDV, s tremi motorji pa 880.000 € + DDV, z nekaj dodatne opreme, ki je na takšni jahti tako rekoč nepogrešljiva, pa se hitro lahko približamo milijončku.