Absolute 53 Fly

Absolute 53 Fly

Val 164

Deviško nov

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Prvič predstavljen na letošnjem canskem navtičnem sejmu v dveh različicah – s sončno palubo ali pa s pomično trdo streho in s kar tremi različnimi pogonskimi sklopi, z dvema ali tremi IPS-600 in dvema najmočnejšima IPS-900 – še eden od pomembnih mejnikov te italijanske ladjedelnice iz Piacenze.

O ladjedelnici Absolute Yachts smo v Valu že veliko napisali. Naj na kratko ponovim. Nastala je leta 2001, ko je dolgoletni lastnik Cantiere Gobbi prodal ladjedelnico Azimutu in ko so odpuščeni inženirji ustanovili novo družbo Absolute S.p.A. V nekaj letih so postali uveljavljena ladjedelnica in morda tudi eden najpomembnejših tekmecev v tem razredu plovil. Med posebnostmi so brezkompromisno oblikovanje zunanjosti v značilni italijanski maniri, zvesto sledenje modnim tokovom in, kot najpomembnejše, vse strojnice so opremljene s švedskimi motorji Volvo Penta. V zadnjem času so to pogonski sklopi IPS in tudi med prvimi so vgradili najnovejši in najmočnejši sklop IPS-900.

Absolute ponujajo v treh razredih, fly, sport cruiser in sport yacht. Vseh modelov je 14, in sicer štirje modeli s sončno palubo, štirje modeli v kategoriji sport cruiser in kar šest modelov v kategoriji plovil s trdimi strehami in z dolžinami od 40 do 70 čevljev ali od 12,19 do 21,3 metra. In prav najnovejšega absoluta 53 fly, ki so ga predstavili na začetku septembra na navtičnem sejmu v Cannesu, smo dva tedna po tistem preizkusili v vodah pred marino Varazze. Pravzaprav smo preizkusili oba novinca 53 fly in 53 STY ter tako lahko primerjali en trup in dve nadgradnji. O tem morda drugič kaj več.

Oblikovanje motornih jaht v Italiji je pravzaprav ustvarjanje trendov in vsi, pa najsi bodo angleški, francoski ali ameriški tekmeci, morajo slediti tem smernicam. To takoj za seboj potegne pravilo, ki pravi, da so italijanske motorne jahte lepe in všečne. To preprosto drži skoraj za vse izdelke z Apeninskega polotoka in tu je vodilni Absolute ter z njim njihov zadnji izdelek absolute 53 v obeh različicah. Pravzaprav je težko povedati kaj novega, toda resnica je, da je absolute 53 fly lep in všečen. Pogled s strani pokaže dvoje značilnih skupin oken, v katerih sta združeni okroglo klasično okno in podolgovato kvadratasto okno. Vse skupaj deluje kot eno veliko okno na trupu.

Če želite imeti na svojem privezu zelo moderno in lepo oblikovano barčico in ste pri tem ljubitelj modernih strojnic, potem je ta absolute 53 fly za vas. Le izbrati boste morali, koliko konjičev želite imeti v hlevu, ali samo 870 ali 1.305 ali kar 1.400.