ABC cable wakeboardanja

ABC cable wakeboardanja

Val 141

Ali ste se pripravljeni preizkusiti v adrenalinskem vodnem športu?

AVTOR Jan Kralj
FOTO Igor Kralj

Da?

Potem je wakeboarding pravi odgovor za vas …

… beseda wakeboard je sestavljena iz besede wake – val, ki nastane za čolnom, in besede board – deska. Prvotna oblika wakeboardanja je vožnja za čolnom, a je sedaj vedno bolj priljubljena cable oblika tega športa, saj si ne more vsak privoščiti čolna. Cable wakeboarding pa je veliko cenejši in vsem dostopnejši.

Cable wakeboardanje pomeni vožnjo v krogih na vodi, s tem, da si priključen na žičnico. Tu je nekaj osnovnih informacij o cable wakeboardingu:

A: Oprema

Osnova vsega je seveda wakeboard. Wakeboard je deska, s katero se peljete. Za začetnike je lažje, če imajo wakeboard, ki je na konceh oblikovan bolj kvadratno, saj je tako preprostejše zavijati. Dolžina boarda je odvisna od osebne višine, wakeboard pa naj bi bil visok nekje do brade posameznika. K wakeboardu sodijo tudi še vezi. Izbira vezi je prav tako pomembna, saj se razlikujejo glede na udobje in namembnost. Če so vezi pretesne ali prevelike, se z njimi ne boste mogli dolgo voziti. Potem so tu še smerniki, ki so bolj priporočljivi za začetnike, da jim držijo smer, niso pa priporočljivi za skakalnice in slajderje, saj se lahko zlomijo ali pa skrivijo.

Med preostalo opremo sodijo še: rešilni jopič, čelada (za objekte – skakalnice in slajderje), shortsy, neoprenska obleka in rokavice.

B: Štart in vožnja

Na vodo se dvigneš z zato namenjene klopi. Pri štartu ti štarter poda handle – ročaj. Ko te vključi na cable – vlečnico, ti dvigne nogo, da se lažje dvigneš na gladino. Ko si na vodi, moraš biti zelo stabilen, saj se ne smeš nagibati v nobeno smer. Teža mora biti na zadnji nogi, a se pri tem ne smeš usesti v vodo. Za lažji štart je zelo dobro, če obvladaš tudi bordanje na snegu. Ko se naučiš štartati, sledi vožnja in zavijanje. Pri vožnji na ravnem je enako kot pri štartu, in sicer se ne smeš nagibati nikamor, teža pa je na zadnji nogi. V zavojih sta po dve boji, ki označujeta najoptimalnejšo pot skozi zavoj. Bolj ko greš po notranji strani zavoja, bolj vrv popušča in posledično toliko bolj potegne, saj se medtem ustaviš. Bolj ko greš po zunanji strani ovinka, bolj vrv potegne. To pomeni, da je najboljše, če pripelješ po sredini skozi boji.

C: Triki

Ko enkrat obvladaš vožnjo, lahko začneš s triki. Trike lahko izvajaš iz vode ali pa iz/na objektih (slajder in skakalnica). Na skakalnici lahko izvajaš različne rotacije, salte in pa grabe – prijeme za board. Vse te tri stvari lahko združiš v različne kombinacije. Na slajderjih lahko izvajaš različne rotacije ter presse. Poznamo tudi več vrst drsenja na objektih, in sicer nazaj (fs) in naprej (bs). Najtežja skupina trikov so triki iz vode. Za te trike moraš naprej zelo ostro zarezati in potem potopiti sprednjo nogo, da te odbije iz vode. Za ta trik lahko režeš po vodni gladini s prsti (ts) ali petami (hs), ko pa si v zraku, se moraš za lep pristanek hitro potegniti in izravnati nazaj na vodo. Ko to znaš, lahko v zraku izvajaš tudi različne »variacije«.

Cable vlečnice so povsod po svetu, nam najbližje pa so na Hrvaškem (Pag, Krk) in v Avstriji (Gradec).

Želim vam veliko užitkov in mirne vode pri wakeboardanju!