AA120, Giani B.

AA120, Giani B.

Val 151

Kjer ekologija res pride do izraza

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Vsake toliko časa se nam ponudi priložnost, da si ogledamo kaj posebnega, nekaj izjemnega, nekaj, česar nismo vajeni videvati kar vsak dan. Skoraj pravilo pa je, da ta posebnost prihaja iz tržiške ladjedelnice, ki slovi po svojih lesenih mojstrovinah, Cantiere Alto Adriatico.

Najslavnejša je vsekakor dvojambornica Javelin, katere leto rojstva sega v konec 19. stoletja, v Cantiereju pa so jo obnovili do zadnje podrobnosti in za svoje delo prejeli tudi številne nagrade. Z njo smo jadrali iz Tržiča do Izole, kjer so jo okronali za kraljico sejma leta 2008, zatem pa smo jadrali še z jadrnico AA38, ki je navdušila s svojimi jadralskimi lastnostmi in dobila nadimek »Jadranski biser«.

Medtem so uspešno predelali še staro jadrnico razreda VOR 60 v razkošno udobno lastniško jadrnico, v kratkem pa si lahko obetamo tudi nekaj novih projektov.

AA120 je bil za njih prav poseben izziv, saj gre za motorno barko polizpodrivnega tipa, ki je prav tako v celoti izdelana iz lesa. Izdelana je bila za znanega kupca, vsaka podrobnost pa je prilagojena njegovim željam in idejam, saj je v vseh fazah izdelave vseskozi sodeloval in sproti spreminjal različne podrobnosti.

O tem posebnem lobsterju nam je uspelo izvedeti nekaj zanimivih podatkov, ki ga naredijo tako posebnega.

Takšni izdelki, ki prihajajo iz ladjedelnice Alto Adriatico, delajo navtiko takšno, kot je nekoč bila, romantična, sanjaška in lepa, ter nam omogočijo, da se za kratek čas umaknemo iz industrije, kar je navtika postala.

Takšna barka seveda ni poceni, a tisti, ki ima v ta namen prihranjenih nekaj sto tisočakov, bo vsekakor cenil 4.500 ur ročnega dela in potu, ki so ga prelili mojstri te tržiške ladjedelnice in tudi slovenski podjetnik Aljoša Žigon, ki je na Gianiju B. poskrbel za vso električno napeljavo. Celotna izdelava tega lobsterja je stala 460.000 € (brez DDV seveda).

So barke in so Barke, in z gotovostjo lahko trdimo, da kar pride iz malega Cantiereja v Tržiču, je vrhunska Barka!