8 generacija Golfa – z 8 bofori digitalizacije v jadrih

8 generacija Golfa – z 8 bofori digitalizacije v jadrih

Val 248
AVTOR Peter Lenarčič
FOTO arhiv Volkswagen

Volkswagen Golf, če seveda izvzamemo prvo generacijo, pravzaprav ni avtomobil, ki bi ga povezovali z revolucijo na trgu. Pojmi, ki nam ob pogledu na Golfa prej pridejo na misel, so zanesljivost, trdnost, varnost in kakovost. A danes poleg teh uveljavljenih prvin že 8. generacija napoveduje, da je treba k imenu dodati še digitalizacijo. Serijsko.

Navzven Golf 8 sledi jasnemu in prečiščenemu dizajnu, ki ga bo vsak takoj prepoznal. Kljub stanjšani prednji maski, ki poskrbi za nižji količnik upora, izrazitejšim bokom, ki jih poudarja ostra bočna linija, in serijskimi LED žarometi z novimi grafikami, je zunanja podoba Golfa povsem v skladu s pričakovanji, a prenesena v sodobno okolje. Če ne drugače, ga boste prepoznali po napisu, ki je sedaj na prtljažnih vratih, kot pri ostalih Volkswagnovih modelih, nameščen sredinsko, točno pod W znak. Velikostno je Golf 8 primerljiv s predhodnikom. Z bolj izrazitimi zunanjimi oblikovalskimi elementi, kot so difuzor in izraziti usmerniki zraka, se bodo pohvalile močnejše izvedenke Golfa 8 z oznakami GTI, GTE in GTD.

GTI in GTE ustavi pri 180 kW (245 KM), pri modelu GTD pa pri 147 kW (200 KM). Slednji bo tudi edini, ki bo serijsko na voljo z DSG menjalnikom. Razpon moči bo po uvedbi vseh različic motorjev znašal od 81 kW/110 KM do več kot 221 kW/300 KM. Povsem nov je tudi 6-stopenjski ročni menjalnik, če vam 7-stopenjski DSG menjalniki ne ustrezajo.

Najnovejša generacija očeta kompaktnih družinskih avtomobilov nakazuje, da ni še prav nič izgubila stika s hitro razvijajočim se svetom, ki mu ne samo sledi, temveč ga na trenutke celo prehiteva. Predvsem pa ponovno dviguje standard v svojem razredu…

Še več o osmi generaciji Golfov si lahko preberete v aprilski izdaji revije Val navtika 248.