7. PRAZNIK VINA IN ČESNA

7. PRAZNIK VINA IN ČESNA

Nova vas nad Dragonjo, 14. in 15. julij 2018

AVTOR Turistično združenje Portorož g.i.z., Polona Žigo
FOTO arhiv Turistično združenje Portorož

Odlično domače vino, istrski česen in druge kulinarične dobrote 14. in 15. julija v Novo vas že sedmo leto zapored vabijo ljubitelje pristne istrske hrane in pijače. Obiskovalci si bodo med sprehodom po vasi, ki spada med kulturno dediščino, lahko ogledali slikovita dvorišča domačinov ter na stojnicah poizkusili domače proizvode. Na glavnem prireditvenem prostoru bo potekal prikaz starih istrskih obrti, nastop folklorne skupine in kulinarična delavnica z zmagovalko oddaje MasterChef 2017 Saro Rutar. Večer pa bo z glasbo in plesom popestrila tipična vaška fešta.

Nova vas bo tudi letos zaživela z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih dobrot. Zavod Fontico v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas že sedmič zapored prireja etnografsko prireditev, ki v ospredje postavlja tipične lokalne produkte, med katerimi ima česen v novovaški zgodovini posebno mesto. Domačini še danes radi povedo, da so prav zaradi prodaje česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva.

Novovaščani se radi pohvalijo tudi z vini, ki v odmaknjenih istrskih vaseh zorijo že stoletja. Tu kraljujeta malvazija in refošk, ki ju domačini hranijo v svojih kleteh kot dragocenost.

Praznik se bo začel v soboto ob 16. uri, ko bodo domačini odprli vrata svojih slikovitih dvorišč in na stojnicah ponudili svoje pridelke in dobrote pripravljene po tradicionalnih receptih. Od rdečega istrskega česna, česnovih namazov in juh ter domačega kruha z oljkami in česnom, do vloženih peskov oziroma poganjkov mladega česna. Med drugim bodo obiskovalci na vodenem ogledu spoznali vaške znamenitosti. Humorist in godec Vitorjo (Du, jes?) bo igral domače viže in poskrbel za pristno vaško vzdušje. Program pa bo popestrila tudi zmagovalka oddaje MasterChef 2017 Sara Rutar, ki bo pripravila kuharsko delavnico uporabe česna v sodobni kuhinji. Ob 19.30 se bo pričel kulturni program, s katerim se bo tudi uradno odprl sedmi Praznik vina in česna. Večer bodo popestrili Kulturno društvo Šavrini in anka Šavrinke ter glasbeni skupini Vruja in Tramontana.

nedeljo bo nastopil obalni humorist Nejc Špeh, v večernih urah pa bo potekala razglasitev nagrade Naj česnova stojnica 2018 ter nastop glasbenika Al Picona.

Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 15.30, 17.30, 19.30, 20.30, zadnji povratek iz Nove vasi ob 24.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 15.30, 17.30, 19.30, zadnji odhod iz Nove vasi ob 22.00.