50. navtični salon v Barceloni

50. navtični salon v Barceloni

Val 165
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Letošnji navtični salon v Barceloni se je ponašal s 50. obletnico obstoja. Dolgo navtično tradicijo španskih izdelovalcev plovil in povezanosti z morjem so v času sejma obeležili z množično regato s 700 prijavljenimi jadrnicami. S tovrstnimi prireditvami želijo Španci spodbuditi navtično industrijo in ustvariti ponovni zagon dejavnosti.

Edini spodbudni indikator je za tretjino povišano povpraševanje po najemu plovil, kar daje noto optimizma tudi na tokratnem prizorišču v Barceloni.

Prizorišče je bilo že tradicionalno razdeljeno na dve prizorišči, in sicer na dvoranski del (Gran Via) in španski pomol v Port Vellu, torej na morju. Obe prizorišči je povezovala posebna brezplačna avtobusna linija.

Po ustaljeni praksi so manjša plovila in navtično opremo predstavljali v dvorani, zato smo se v deževnem dnevu odpravili prav tja. Od šestih dvoran, ki so obiskovalcem na voljo, sta bili zasedeni le dve in tudi to nekaj pove o krizi v navtični industriji!

Ob prihodu na razstavni prostor si je bilo mogoče ogledati razstavo fotografij, ki so ponazorile celotno zgodovino salona, od nastanka leta 1963 do danes. Začeli so s skromnimi 7.000 kvadratnimi metri površin, višek pa dosegli leta 2007, ko je 686 razstavljavcev zasedlo 115.000 m2 razstavnih površin. In danes? Fira di Barcelona je privabila 380 razstavljavcev, ki so zavzeli polovico razpoložljivih površin.