50 let Tudorjevih »snežink«

50 let Tudorjevih »snežink«

Val 245
AVTOR Stane RAVNIKAR
FOTO arhiv Tudor

Zgodovina urarske manufakture Tudor je zavoljo skupnih korenin že od samega začetka močno prepletena z njenim starejšim bratom, podjetjem Rolex. A kljub temu tudi pri znamki Tudor najdemo kar nekaj elementov, ki so bili že od nekdaj izključno v njihovi domeni. Eden izmed najbolj prepoznavnih so prav gotovo številčnice s t. i. »snežinkami«, ki so se na Tudorjevih časomerih prvič pojavile pred natanko 50 leti.

Tudor je leta 1969 na trg poslal drugo generacijo potapljaških ur Submariner, ki je, zahvaljujoč preteklim izkušnjam in znanju njihovih urarjev, utelešala ideal potapljaške ure. Nova modela Submariner z referenco 7016 in 7021 sta se ponašala s kar nekaj novostmi. Med drugim sta bila opremljena z novim avtomatskim mehanizmom, logotip vrtnice pa je nadomestil ščit kot simbol odpornosti in zanesljivosti. Omenjeni uri pa je bolj kot vse našteto zaznamovala novost na številčnici: urne oznake so bile po novem kvadratne oblike, kvadrat pa so zavoljo boljše vidljivosti umestili tudi na konec urnega kazalca. Ker tovrsten dizajn sugerira stilizirano obliko snežinke, so ga urarski navdušenci hitro začeli imenovati »snowflake«, ure pa se je prijelo ime Submariner Snowflake.

Inovativen dizajn urnih oznak in kazalcev je omogočal lažji nanos svetleče snovi, kar je posledično zagotavljalo boljšo berljivost v vseh razmerah, še posebej pod vodno gladino. Dizajn snežinke tako ni bil priljubljen samo med zbiratelji, ampak so ga za svojega sprejeli predvsem mnogi profesionalni potapljači.

Tudorjeve potapljaške časomere Submariner so več desetletij s pridom uporabljali potapljači francoske, ameriške in kanadske mornarice. Najbolj pa navdušuje podatek, da je bila kakovost ur iz splošnega kataloga dovolj visoka, da so ji profesionalni uporabniki pod morsko gladino zaupali s svojim življenjem – okvara časomera pod vodo namreč lahko pomeni celo zadušitev potapljača.

Oblikovni element snežinke je pri Tudorjevih potapljaških urah ostal stalnica vse tja do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, nato pa se je ponovno pojavil leta 2012 s predstavitvijo kolekcij Black Bay in Pelagos, ki sta danes simbol več kot 60-letne zgodovine potapljaških ur. Pri modelih kolekcije Pelagos je snežinka prisotna v celoti, vključno z urnimi oznakami in kazalci, medtem ko je kolekcija Black Bay obdržala le kazalce.

Prav kolekcija Black Bay je tista, ki najbolj elegantno izpostavi pomen oblikovnega elementa snežinke. Ta se je od leta 2012 precej razvila in danes vključuje tudi bolj elegantne modele manjših dimenzij, ki jih med drugim izdelujejo v kombinaciji jekla in zlata, pri katerih ne glede na vse ostaja snežinka obvezen in vseprisoten element skozi celotno kolekcijo.

Oblikovna rešitev snežinke je eden izmed pomembnejših stebrov Tudorjeve zgodovine in še danes velja za enega najbolj prepoznavnih elementov časomerov Tudor. Velik pomen tovrstne oblike pa najlepše ponazori preprosto dejstvo, da ime Snežinka nikdar ni bilo marketinška poteza, temveč so ga skovali prav urarski navdušenci in zbiratelji.