48. Barkolana

48. Barkolana

Burja je spravila »v galop« 1758 jadrnic

Jesensko sonce in 20 vozlov burje sta drugo nedeljo v oktobru naslikala eno najlepših Barkolan zadnjega desetletja. Da bi bil dan popoln, je manjkala le težko pričakovana zmaga Maxi Jene, ta je bila na morju pred Trstom ponovno druga. Med 1758 sodelujočimi je bila najhitrejša Alfa Romeo s časom 59 minut in 59 sekund.
Zmagovalno jadrnico je krmaril priljubljeni Tržačan Furio Benussi, ki je po 11 letih spora »zakopal bojno sekiro« z bratom Gabrielejem. Na prigovarjanje mame Licie ga je povabil v ekipo. »Mama me je poklicala in mi predlagala, naj mu zaupam vlogo taktika. Vesel sem, da sem jo upošteval, zato to zmago poklanjam njej,« je bil ob prihodu na cilj čustven Furio.
Tržačan je dva metra daljšo slovensko tekmico ujel na drugi polovici regate, med plovbo v veter, po katerem slovenski »bolid« ni najkonkurenčnejši. »Kosmina je sijajno štartal in na regatnem polju sprejel pravilne odločitve, toda dane razmere so bile bolj pisane na kožo nam,« s pohvalami na račun nasprotnikov ni skoparil zmagovalec. Da se na najdaljši stranici ni dalo ubraniti napada Italijanov, je potrdil tudi prvi mož Maxi Jene: »V jadranju proti vetru je Alfa Romeo pač boljša. Mi smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, zato si nimamo česa očitati,« se je s še enim drugim mestom na Barcolani sprijaznil Mitja Kosmina. …

Več si lahko preberete v 213. št. revije Val navtika.