44CUP MARSTRAND, SVETOVNO PRVENSTVO 2019

44CUP MARSTRAND, SVETOVNO PRVENSTVO 2019

Val 241
AVTOR Mitja Margon
FOTO Martinez Studio

ŠVEDSKO POLETJE PRINESLO PRVO (IN SLADKO) ZMAGO EKIPI Z NAJDALJŠIM STAŽEM

Ekipi Aque (lanski zmagovalki Portorož Cupa) je končno uspelo osvojiti naslov svetovnih prvakov, in sicer v 10. poskusu (oz. v deseti izvedbi).

Z Niko smo bili sicer v naletu zadnjih regat nekoliko prekratki, a na koncu glede na vse zelo zadovoljni z doseženim 2. mestom in trenutnim prevzemom vodstva v skupni razvrstitvi sezone.

Po dveh letih, ko smo si z Niko prigarali dva zaporedna naslova prvakov, je tokrat flota morala priznati premoč in privoščiti slast zmage nam sicer prijateljski ekipi Aque, ki je ta naslov osvojila prvič, čeprav je v »cirkusu RC44« že od samega začetka in ga je neuspešno lovila celih 10 izvedb. Medtem smo z Niko osvojili kar tri naslove (2015, 2017, 2018), Igor Lah s svojim Ceerefom pa dva (2013, 2016).

O Marstrandu sem že veliko povedal, saj je to najbolj pogosta, tradicionalna etapa zadnjih let. Tokrat smo bili na tem švedskem mondenem otočku, kjer se odvija nekaj tradicionalnih regatnih dogodkov visokega nivoja, le dobre pol ure oddaljenem od Göteborga, že osmič. Zadnjih par let nas je destinacija pričakala v poletni izvedbi, vsaj v času regate je bilo tako, sončno, s temperaturami okoli 20 °C. Sicer v tednu prej, ko je Toš s svojo ekipo sestavljal Niko, ni bilo tako prijazno, saj so okusili temperature okoli 10 °C, dež in veter. Neprijeten kontrast našim temperaturam »čez 30« in vremenu. Vsekakor, (lepo) vreme zagotovo predstavi Marstrand v čisto drugačni luči in dogodek, ki je postavljen na obalo tega mondenega kraja, privabi kar precej pozornosti mimoidočih turistov, v glavnem Švedov in Norvežanov. Veliko je tu tudi »morskega prometa« in včasih je treba biti zelo previden ob prečkanju ožine, saj se na tem mestu srečuje ogromno plovil, ki tu še posebno ponosno razkazujejo svoje velike zastave (z raznobarvnimi križi) na krmah…

Več o razpletu svetovnega prvenstva CUP44 si lahko preberete v julijski izdaji revije Val navtika.