44CUP CASCAIS 2019 – ŠE ENA DIVJA AVANTURA NA ATLANTIKU

44CUP CASCAIS 2019 – ŠE ENA DIVJA AVANTURA NA ATLANTIKU

Val 244
AVTOR Mitja Margon
FOTO Studio Martinez

Druga zaporedna zmaga Aque in ponovno drugo mesto ekipe Nika najavljajo napet zaključek sezone. Posadki sta pred zadnjo etapo le v točki razlike.

Cascais je spet postregel s svojimi tipičnimi vetrovnimi pogoji, ki so naše črne lepotice dodobra »stresli«. Sicer prvotno ni kazalo tako, a zadnja dva regatna dneva smo jadrali po za to klaso malodane ekstremnih pogojih (med 20 in 25 vozli, s sunki tudi preko), hitrosti, ki smo jih dosegali (z vetrom v krmo), pa so presegale 20 vozlov. Manevri so s krmili v rokah lastnikov velikokrat pravi izziv in vsakič člani posadke upamo, da bodo posledice njihove (ne)koncentracije čim manj usodne. V tako izenačeni floti, kjer vsaka najmanjša napakica pomeni vsaj pol izgubljene dolžine barke, je to velikokrat razlika med tem, ali uspeš »križati« in se postaviti pred konkurenčno jadrnico ali pa moraš iskati izhod in slabšo linijo, ki ti odnaša možnosti nadoknaditi izgubljeno.

Tudi na Niki smo imeli tokrat kar nekaj takih trenutkov, še posebno prve dni, ko je naš krmar/lastnik Vladimir očitno še iskal občutke na svoji lepotici. Mi, ekipa, s Tomom Slingsbyjem na čelu, pa smo obračali oči in se spraševali, čemu trud, če potem tako »vržemo stran« mesta (beri točke).
Tom je sveže pečeni »million dollar man«, kakor smo ga vsi te dni nekoliko hudomušno (predvsem pa privoščljivo) klicali, saj je pravkar z ekipo osvojil naslov …

Več si lahko preberete v novembrski izdaji revije Val navtika 244.