35. Pokal Amerike

35. Pokal Amerike

CHICAGO SE JE IZKAZAL BOLJE KOT NEW YORK

AVTOR Andreja Flach

Po ne prav uspešno izbrani lokaciji za regato Louis Vuitton America’s Cup World Series na reki Hudson v New Yorku meseca maja je organizatorjem Pokala Amerike uspelo uspešno izpeljati regato v Chicagu na jezeru Michigan – le-to se je izkazalo za primernejše regatno polje, kljub temu da je bila to prva regata v zgodovini Pokala Amerike, ki so jo kdaj priredili na sladkovodnem jezeru.

New York je obetal veliko. Na žalost se je na koncu izkazalo, da je lokacija primernejša za marketinške namene kot za samo jadranje. Ozko regatno polje med Manhattnom in New Jerseyjem, močni tokovi, ki so potiskali jadralce preko meje regatnega polja, in močan veter zaradi visokih zgradb niso pustili prav dobrega »vtisa« in izkušenj jadralcem Pokala Amerike. Kljub pomanjkanju vetra na prvi dan so naslednji dan uspeli izpeljati tri plove. Zmagala je novozelandska ekipa Emirates, druga je bila ameriška ekipa Oracle, tretja pa francoska Groupama.

Ben Ainslie, vodja posadke jadrnice britanskega izzivalca Land Rover BAR, je po zaključku regate iskreno povedal, kaj si misli o prireditvi v New Yorku: »Kot tekmovalci imamo problem. Skrbeti moramo za integriteto regate, prav tako pa moramo svoj šport javno predstaviti pred novim občinstvom. Sam sem v zelo zahtevnem položaju. Kot vodja ekipe sem odgovoren za iskanje sponzorjev za financiranje jadralske kampanje, zavedam se marketinških zahtev ter dejstva, da se Pokal Amerike s svojo pomembno zgodovino mora modernizirati in pritegniti novo generacijo jadralskih privržencev. Po drugi strani pa moram kot jadralec reči, da je bilo jadranje v New Yorku zelo frustrirano in nemogoče. Regate America’s Cup World Series namreč štejejo za Pokal Amerike za drugo leto na Bermudih, in kot smo videli v San Franciscu (Oraclova zmaga 9:8), šteje vsaka točka. Zdaj se je treba osredotočiti na bolj premišljeno izbrane lokacije in tako zagotoviti boljše pogoje za jadranje.«  …

Več si lahko preberete v 211. št. revije Val navtika.

Oracle_USA_capsize