35. Pokal Amerike – Ben Ainslie ponovno najboljši

35. Pokal Amerike – Ben Ainslie ponovno najboljši

Val207
AVTOR Andreja Flach

Zadnji vikend februarja je na letošnji prvi regati za America’s Cup World Series Oman gostil jadralce Pokala Amerike. V glavnem mestu Muškat je tekmovalo vseh šest ekip, ki bodo letos nastopile na skupno šestih regatah okoli sveta. Letošnje tekme predstavljajo nadaljevanje lanskoletnih regat v Portsmouthu, Göteborgu in na Bermudih. Britanski jadralec Ben Ainslie je s svojo ekipo Land Rover BAR po lanski zmagi na domačih tleh že drugič stal na vrhu stopničk.

Poleg Omana so na letošnjem koledarju regat še New York, Chicago, Portsmouth, Toulon in konec leta regata, ki bo potekala nekje v Aziji. V začetku naslednjega leta sledi še ena regata v sklopu ACWS. Lokacija ni znana, organizatorji pa namigujejo, da bo ta verjetno ponovno v Aziji. Čeprav gre le za predtekmovanja Pokala Amerike, se jadralcem splača potruditi. Zmagovalec ACWS bo namreč nagrajen z dvema točkama, drugouvrščeni pa z eno. To pomeni, da se bo zmaga štela za naprej, naslednji sklop tekmovanj, kvalifikacije Pokala Amerike, na katerih bo nastopilo pet izzivalcev, vključno z branilcem naslova Oraclom. Štirje najboljši izzivalci se bodo nato pomerili v polfinalu, finalist pa se bo junija 2017 pomeril z ameriško ekipo Oracle.

Ekipe Pokala Amerike so se po zadnji tekmi na Bermudih – slednja je potekala oktobra lani – v zimskih mesecih osredotočale predvsem na razvoj novih tehnologij na katamaranih AC45 turbo ali sport, s katerimi eksperimentirajo in ki jim služijo kot platforma pri razvoju novih sistemov. Te bodo kasneje uporabili na katamaranih novega razreda ACC, s katerimi bodo jadrali šele leta 2017. Po nekajmesečnem premoru so se jadralci vrnili in nastopili na flotnih tekmah na one-design katamaranih AC45f (foiling) in se prvič v zgodovini Pokala Amerike pomerili na tleh Bližnjega vzhoda. Letošnja novost je, da se namesto dveh tekem na dan odvijejo tri. …

Več si lahko preberete v 207. št. revije Val navtika.

Land Rover BAR