34. Pokal Amerike/Plymouth

34. Pokal Amerike/Plymouth

Val 163

Drama pred Plymouthomm

AVTOR Matija Gorjan
FOTO arhiv AC

Devet posadk, sedem izzivalcev in dve posadki branilca Pokala Amerike, skupaj z dragoceno športno lovoriko, najstarejšim prehodnim pokalom, 160 let starim srebrnim čajnikom, poimenovanem po škunerju America, ki ga je prva osvojila avgusta 1851, se je po prvi regati iz ciklusa svetovne turneje 2011-2012 preselilo v Plymouth. Tam so se soočili s podobnimi vetrovnimi pogoji, kot jih lahko pričakujejo na prizorišču dvobojev za slavni čajnik – America`s Cup – v letu 2013.

Med regatami v Plymouthu smo dobili datume še za dve prizorišči, kjer bodo potekala tekmovanja tega promocijskega ciklusa jadralnih tekmovanj na divje hitrih katamaranih razreda AC 45, ki se sedaj že seli preko velike luže na zahodno stran ZDA v San Diego (november). Ni še znano, kje bo potekala četrta regata (januarja ali februarja), potem pa bosta dve v Italiji, in sicer aprila v Neaplju, maja pa v nam bližnjih Benetkah. Od tam pa se selijo v zibelko Pokala Amerike, v Newport na vzhodni obali ZDA, kjer bodo zaključili svetovno turnejo 2011-2012.

V bolj razpihanem Plymouthu, kjer je nekaj dni Eol krepko praznil pljuča in z vetrovi do 35 vozlov nekajkrat dobesedno pometal med floto ultralahkih in ultrahitrih dvotrupcev, so se posadke pošteno nagarale in dostikrat tudi okopale. Prva, ki je izmerila temperaturo morja pred Plymouthom, je bila prav posadka španske jadrnice Green Comm, kateri poveljuje Vasilij Žbogar. “Bilo je kar vetrovno,” je povedal Žbogar, “pihalo je preko 20 vozlov, a prav takrat, ko je posadka nameščala genaker, nas je presenetil močan sunek vetra. Nič ni bilo moč narediti. Tudi to je del igre. V takšnem vetru še nismo jadrali. Nekaj smo se naučili. Škoda le, da se je to zgodilo na začetku treninga in ne na koncu. Upamo, da tega ne bomo ponovili v regati.” Poškodovan je bil le vrh togega jadra v obliki krila, kar so zlahka popravili.

Ekipo, ki je debitirala v Cascaisu, kjer se je prvič pridružila osmim posadkam na katamaranih razreda AC 45, so na drugi regati sestavljali: krmar Vasilij Žbogar, Ed Wright (GBR) Javier de la Plaza (ESP), Pete Cumming (GBR) in Anthony Nossiter (AUS), za rezervnega krmarja pa je bil določen Španec Fernando León, izkušen jadralec v olimpijskem tornadu z zlato olimpijsko medaljo leta 1996.

Previdno, toda uspešno, bi lahko označili jadranje posadke španske jadrnice Green Comm, ki je bila prvi dan regate v Plymouthu komaj enajstič na morju in je po treh uvodnih jadranjih prijadrala na sedmo mesto. Že prvi tekmovalni dan je bilo na jugozahodni obali Anglije dodobra razpihano. Do 25 vozlov vetra v razmeroma majhnem zalivu tega pristaniškega mesta je bilo največ, kar ga je mlada ekipa jadralcev, pretežno iz razreda finn, v svoji kratki zgodbi na teh skrajno hitrih ogljikovih dvotrupcih okusila na regati. »Sprva smo načrtovali previdno jadranje, tako da v močnem vetru ne bi poškodovali jadrnice, saj bi nam to lahko pokvarilo ves teden. Prvo regato smo resda jadrali bolj pasivno, a smo se potem le bolj pogumno pognali v preostali dve. Uspela sta nam dva izvrstna štarta.

Druga regata je sprva obetala veliko, saj smo dihali za vrat zmagovalcu Pokala Amerike, Jamesu Spithillu, potem pa smo dobili nekaj kazni in dober rezultat je šel po vodi. Tudi tretjo regato smo dobro začeli, a smo zaradi pomanjkanja izkušenj zaostali,« je po regati povedal krmar in skiper Vasilij Žbogar. Vsi udeleženci pa so se strinjali, da zaliv Sound tvori naravni amfiteater, kar je idealno za gledalce, ki so zares od blizu lahko spremljali adrenalinsko jadranje.