34. Pokal Amerike

34. Pokal Amerike

Val 168

Dražje, kot so mnogi računali

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Gilles Martin-Raget

“Sir Russell Coutts priznava, da bodo novi America`s Cup dvotrupci najverjetneje predragi za vse ekipe, ki so sedaj v igri.” To vest so nedavno objavili med množico informacij, s katerimi dobro podmazan propagandni stroj enega najbogatejših Zemljanov, patrona računalniškega imperija Oracle Larryja Ellisona, dnevno zalaga medije. “Če bi ponovno načrtovali razred AC72, bi v pravila razreda vgradili več elementov, ki bi zmanjšala ceno tega projekta, vendar je sedaj prepozno,”, je še dodal avtor zamisli, da v Pokal Amerike vpeljejo večtrupce. Navkljub vsemu je Russell Coutts prepričan, da bo 34. Pokal Amerike zelo uspešen.

Gre seveda za 21-metrske karbonske “pošasti” AC72 s 40 metrov visokim krilnim jadrom (260 m²), kakršne doslej, poleg branilcev Oracle Racing, izdelujejo le še tri od devetih izzivalskih ekip. Prvo krilo, ukrojeno po merah katamarana razreda AC72, so preizkusili v švedskem izzivalskem taboru Artemis in ga postavili na 18-metrski trimaran. Prvi rezultati jadranja pa so po besedah skiperja in krmarja ekipe Artemis Racing “naravnost zastrašujoči”. “Že samo postavljanje krila na testnega tritrupca (dvotrupec AC72 je namreč še v izdelavi) je bilo neverjetno impresivno,” je nadaljeval Terry Hutchinson, kar mu rad verjamem, saj sem sam opazoval zelo delikatne manevre med postavljanjem krila na trup 13-metrskih katamaranov AC45, kar v vetru postane že kar nevarna reč. Kako bo šele pri skoraj enkrat večjih pošastih, ob recimo tako razpihanih pogojih, kot so bili zadnji dan v Plymouthu (do 30 vozlov/55 km/h), ko se je tudi na regatnem polju odvijala prava drama. “Menim, da si tega ob snovanju nihče niti približno ni znal predstavljati. Pred nami so očitno zelo razburljivi časi. Že uporaba enega elementa (krila) od AC72 je bila strah vzbujajoča. Na našem tritrupcu smo krilo preizkusili, ob 20 vozlih (37 km/h) vetra pa smo vseskozi dosegali hitrosti v zgornji meji 30 vozlov (do 70 km/h). Težko je z besedami izraziti, kako impresivno je vse skupaj. Samo s krilom smo dosegali dvakratne hitrosti od moči vetra. Zamislite si, kako bo izgledalo v vedno krepko razpihanem San Franciscu, ko bo šlo zares.” Hutchinson, je omenil še vrsto neznank, ki jih bodo morali naštudirati, saj so že z manjšimi AC45 imeli največ težav zaradi omejenega prostora, v katerem so morali že zaradi ozkega regatnega polja obračati na 45 sekund. Kako bo enajstčlanska posadka optimalno dirkala s temi pošastmi, je še velika neznanka. Pri obratih se jadrnica zelo upočasni, zato bo dobro utečeno delo posadke najpomembnejše in prav tu vidi Terry Hutchinson njihovo veliko prednost, ker so prvi na vodi s tem strašljivim krilom.

Medtem so strogi varuhi narave, ki ščitijo zaliv San Francisca in so vseskozi bili proti kakršnim koli posegom zaradi Pokala Amerike, šele pred kratkim našli skupni jezik s prirediteljem. “Kaže, da je navkljub temu pred nami še dolga pot,” razmišlja Coutts, ki ob tem napoveduje splovitev njihovega prvega AC72, kar se bo zgodilo v juliju. Takrat bo tudi že znano, koliko izzivalcev bo imelo dovolj “sape”, da bodo zmogli stroške sodelovanja v končnici velikega modrega cirkusa, imenovanega Pokal Amerike.