33. Pokal Amerike

33. Pokal Amerike

Val 140

Saj ni res … pa je!

AVTOR Matija Gorjan
FOTO arhiv AC

Pa smo spet tam, kjer smo bili leta 2007! Vse kaže, da gre spor med Alinghijem in BMW Oracle ponovno na sodišče. Še več! Odgovornemu zastopniku ženevskega kluba Société Nautique de Genève grozi celo zapor, ker se ponovno ogibajo jasni odločitvi sodišča glede datuma, v katerem mora po določilu sodišča potekati jadralski dvoboj za Pokal Amerike.

Po tem, ko je sodišče 7. aprila izdalo sklep, da je prvi in uradni izzivalec švicarskega kluba Société Nautique de Genève (SNG) Golden Gate Yacht Club (GGYC), in določilo datum dvobojevanja, je spet vse postavljeno na glavo. Sprva se je zdelo, da gre le za to, da zastopniki SNG nočejo slišati o “klasičnem” Pokalu Amerike, kakršnega je predlagal uradni izzivalec, kar je bilo prvo presenečenje. Kmalu po izdanem sklepu sodišča so predstavniki obeh klubov sedli za mizo. GGYC je predlagal, da priredijo tekmovanje za Pokal Amerike tako, kot smo ga vse od druge svetovne vojne poznali, z izločilnimi dvoboji vseh izzivalcev. Predlagali so celo, da bi se to ponovno odvijalo pod pokroviteljstvom Louisa Vuittona, potem pa še za sam Pokal Amerike med najuspešnejšim izzivalcem in branilcem (Alinghi). Ta predlog so Švicarji takoj zavrnili, rekoč, “na sodišču ste dosegli, da se tekmuje v skladu z darilno pogodbo (beri: neposreden dvoboj) in tako naj bo! Alinghi bo pripravljen na tekmovanje dveh večtrupcev velikosti 90 x 90 čevljev (27,43 x 27,43 m) v letu 2010.”

Vsem, ki so spremljali maratonsko pravdanje, ki se vleče že dve leti, je postalo jasno, da gre za veliko sprenevedanje v taboru švicarskega japija Ernesta Bertarellija, ki je po drugi osvojitvi najprestižnejše športne lovorike tega sveta hotel veliki jadralski cirkus spremeniti v zasebni posel. To sprenevedanje se žal nadaljuje. Bertarelliju sta se uprla dva “ranjena leva”, finančno dobro podprti Larry Ellison, ustanovitelj in predsednik uprave družbe Oracle, četrti najbogatejši človek na svetu, ki bi na vsak način želel osvojiti prestižni srebrni čajnik, Pokal Amerike, in morda najvplivnejši jadralec, Russell Coutts, ki je prvič osvojil Pokal Amerike za Alinghi, potem pa se z Bertarellijem razšel prav zaradi njegovih “poslovnih” pogledov. Spomnimo se, da je patron Alinghija takrat v “pravila igre” vgradil aneks, ki je preprečil Couttsu sodelovanje v katerem od izzivalskih taborov, kar je slednjemu zadalo globoko in nepozabno rano. Po vsem tem gre seveda pričakovati, da nobena stran zlepa ne bo popustila. Pri vsem pa seveda največ izgublja sama športna prireditev, ki je (nekoč) bila pravi jadralski spektakel.

Ko je sodišče 7. aprila letos dokončno odločilo, da je prvi in uradni izzivalec GGYC iz San Diega, je določilo (ukazalo), da se dvoboj mora zgoditi v februarju 2010 … (citiram):

Judgement of this Court dated April 7, 2009 (the “Order and Judgement”) which, inter alia: (med drugim – op. a.).

ORDERED that the dates of the challenge match raced shall be ten calendar months from the date of service of a copy of this order, with notice of entry, upon the attorneys who have appeared herein, unless said date is a Sunday or legal holiday, in which case the next day shall be the first date of the challenge match races. The second date shall be two business days thereafter and the third date, if necessary, shall be two business days after the second race …

ODERED that the location of the match shall be in Valencia, Spain or any other location selected by SNG, provided SNG notify GGYC in writing not less than six months in advance of the date set for the first challenge match of the location it has selected for the challenge match races.