Japonske tehnike

Japonske tehnike

Val 262
AVTOR Peter Kodre
FOTO Andrej Matič

Na Daljnem vzhodu gojijo že dolgo tradicijo športnega ribolova in so v zadnjem desetletju vložili ogromno truda in sredstev v razvoj novih ribolovnih tehnik. Vse vodilne znamke proizvajalcev ribiške opreme izhajajo iz teh krajev.

Japonci so izdelali in izpilili nove ribolovne tehnike, prilagojene za njihova ribolovna okolja. Marsikdo si je ob tem mislil, da so zaradi tega njihove tehnike pri nas popolnoma neuporabne, izkazalo pa se je ravno obratno. Največja ribiška sreča in dokaz neverjetnosti narave same je v tem, da se iste ali zelo podobne vrste rib obnašajo zelo podobno na čisto različnih delih sveta. Kljub temu dejstvu sem ugotovil, da so potrebne določene ribiške prilagoditve na Jadransko morje.

V tem prispevku se bom zato na kratko posvetil dvema posebnima japonskima tehnikama ribolova, ki sem ju osebno preizkusil, in ju na kratko opisal. Prvo bom predstavil japonsko tehniko ribolova na lignje oziroma ‘kalamare’ ter sipe, t. i. ‘eging’. Drugo pa bom opisal japonsko tehniko ribolova na ribone, t. i. ‘kabura’…

Več si lahko preberete v februarski izdaji revije Val navtika, št. 262.